tisdag 12 augusti 2014

Finland. Bilder. Och lite resultat. Glada Minnen.

Förra veckan packade vi våra pinaler och åkte till Finland. Det har nog de flesta fått med sig. Vi tävlade på World Winner Show i Helsingfors, tillsammans med 22 500 andra hundar och ägare från alla världens hörn. (Japp, du läser rätt – 22500 hundar, på ett och samma ställe!!!)
Förstås ett eldorado för den hundintresserade, ett eldorado för den hundshoppingintresserade och ett eldorado för den som vill mysa, ha semester och bara bli helt galet trött på tidiga morgnar, bära, släpa, stressa, skratta och P.R.A.T.A hund.

Vi åkte båt, njöt av alla intryck och hittade efter några timmar till vårt nya hem – en finsk liten stuga med JÄTTEbastu och dusch, egen strand, egen sol.vind.och.vatten, grill och pigg på att fylla oss hundgalningar med härliga minnen.

Dagarna började klockan 05.00, bada/trimma/packa och sminka bort påsarna under ögonen. För det där med att sova är inte så lätt när kvällarna är ljusa, det blänker i vattnet nere vid bryggan, tranorna ropar och man viskar minnen, busiga historier och skrattar om nätterna. Men vaddå, smink är inte det sämsta, haha!

Fredag var det bla grupp två och vi visade dobermann. Vi hade inte turen på vår sida – Jean Dark Timeless skadade sig och haltade i ringen. Inte lätt att springa när det fattas en klo, och himla typisk när det är så stora tävlingar som Världmästerskapen.
Gladaste dobbisen hade vi dock i vårt gäng, MEGASTJÄRNAN Gossip.
Gossip fyller tio år nästa gång, och har tävlat en massa gånger. Hon har titlar, vinster och framgångar på en massa ställen i Europa.
Hon har vunnit stort och tungt, men också ställt till det för oss som visar. Gossip älskar nämligen at leva. Och hon gillar fart, fläkt och BUS. Ibland ger hon järnet i ringen så vi blir glada och hon vinner en massa. Och ibland ger hon järnet så hon själv blir alldeles jätteglad och vi inte, om man kan säga så.Tittar man på henne kan man se att hon nog skrattar och bara mår toppen i hela sig.
Problemet är väl bara att vi tvåbenta inte mår toppen. För det är inte toppen med en buse som sabbar vår tävlingar genom att spela känguru och knäppkänga och sabba hela vår väl, inövade handling.
Inga domare eller handlers har genom de här snart tio åren rått på Gossip, vill hon ha kul har hon liksom kul. Och kan hon tänka sig att bjuda oss på lite vinster, ja då får vi det.

I Veteranklassen på Worldwinner bestämde hon sig plötsligt för att Kängurumetoden var ganska bra, och det renderade henne en tredjeplats och inget mer.
Men publikens favorit blev hon, och många skratt, applåder och härliga kommentarer fick hon där hon sprang med hoppsasteg och ett stort leende i hela sitt bruna ansikte.
Och så var det med Gossip.

Vår egna Tania ställdes i championklass och blev oplacerad. Kanske var hon dock en av dem som blev mest fotograferad, för den enda dobbisen på plats med helamerikanska linjer var just hon, och intresset för henne var enormt.

Lördagen blev vår shoppingdag och vi ställde Twiggy som blev trea i sin klass. Många fina greyhounds var det, och härligt mingel med Bitte och Pieri från Sobers kennel runt ringen.
Ett GRATTIS till de Sobra hundarna från Italien ger vi också – Vice Världsvinner (Den där ”titeln” som inte finns, jag VET) gick till Twiggys syster Tosca som hedersamt blev tvåa i den stora klassen på nästan 20 unga damer.
Bästa Whippettik och Grehoundtik fanns också i Sobers gäng, och förstås var det härligt att få se snygga Annie och Mimosa bli Värlsmästartikar i sin ras! Grattis Bitte och Pieri – det är en KONST att föda upp fina hundar, och att kunna göra det inom fler raser är förstås ingen slump, utan kunskap och fingertoppskänsla i avel.

Sista dagen, söndag var såklart bokad vid chinese crested dog ringen. 110 tikar skulle en tapper her Domare skipa rättvisa emellan, och nästan lika många hanar fick en kollega i ringen intill ta hand om. Vi satt klara vid åtta (det är inte lätt att få platser) och knaprade på finska piroger, kaffe latte och tjattrade nervöst.

Tiden gick, inte så konstigt kanske, ca 20-30 hundar i varje klass tar tid, och drygt hundra tikar går inte att bedöma på ett ögonblick precis.
Vår fina Saga som alla tycker är fin var inte lika fin idag, för hon fick VG. Sitt allra första, och tja, det måste man väl också ha i bagaget kanske J
Luna gick det betydligt bättre för – hon slog på stortrumman och fick ett reservcacib och den helt inofficiella titeln – som INTE är någon titel- Vice Världsvinnare J

Stolta som tuppar skrattade vi hela resten av den eftermiddagen, halva kvällen, somnade som stockar i hytten och log resten av vägen hem på motorvägen när vi anlänt i Sverige.


Summa summarum:
Jag ska inte trötta er med så många resultat – men jag måste säga att Sverige har så FINA hundar och duktiga uppfödare!!!!
Världsvinnare chinese crested dog vanns av WW 14 Mhali´s Feeling Great, Jag vet att minst TVÅ BIS Uppfödare gick till Sverige – Almanzas flattar och Shellrick´s shelties, där matte Anne dessutom visar alla sina FEM hundar ENSAM. Så snyggt!


Fler fantastiska svenska vinster finns såklart, jag har dock som vanligt noll koll. Grattis ALLA duktiga och härliga hundmänniskor, vi ses i Milano nästa år! 

Bästa lilla stugan i Finland. Barabara för oss.

A house with a view... 

Några i gänget sov ute... Det ska va terrierfolk till det :-) 

Finskt utedass

Mindfulness

T&T funderar på hur man får fatt i båtarna? 

Earley in the morning. Nån GÅR på åkern...? 

Herr och Fru Trana på morgonprommis :-) 

Kort tid efter. Men som natt och dag från morgondimma, solstrålar och fågelkvitter.
Uppsluppen stämning i dobermannringen, dubbelhandling, människor i ringen,
bollar, pipdjur, godis och starkt engagerade handlers, hussar och mattar.
Domaren ville ha hundarna på mittlinjen. 

I kinesringen stod man längs kanterna. Och då kan man som publik ha mer överblick.
Känner ni igen bästaste paret i mitten till vänster? :-) 

En dobermannselfie. Med lite hjälp :-)
Tania i Helsinki. 

Full sprutt på livet och upplevelserna hela tiden varvas av magiskt lugn i stugan. 

"Superduperjobbigt att bli sån där reservvinnare"
Luna tar igen sig, vilar med ett nöjt leende

Gossip. The One.
Världens busigaste veteran, sitter utanför stugan
 och funderar över livet och nästa uppdrag med tjo och tjim 

Allt roligt har ett slut, även World Dog Show.
Bilkö till färjan. Nu ska vi hem. 

Det finns knappt något bättre än havet...

Tania och Twiggy kvicka sängtjuvar.
Jag trängs med dottern ett tag, men blir nerkörd från hennes säng också. 

Viking är hundvänliga typer. De satte in ett par extrabåtar till ALLA dessa tusentals extra kunder
de fick som ville resa till och från Finland.  Alla dessa som hade hund och pengar att sponsra Viking med....
Tusentals hundar.
På hela jefla Vikingbåten hittade vi EN hundrastplats.
TACK snälla Viking som tänker på oss hundägare!! Spännande att alla vovvars toalett liksom fick plats på denna enorma plätt.
Hur tänkte man där liksom? 

JÄTTEtoan. Ala Big TiMe

Natt i en hytt. Luna ville ändå inte kissa, hellre äta och sova i mattes famn.
Sova är ju lite underreklamerat, det är faktiskt ganska nice. 

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Bästa Minnet från WDS 2014
Tania som bara njuter av att vara <3 


Slutligen - TACK TACK TACK
Ami på Swab´s airdales, Karin på kennel Airforce, Dodo och Conny på Sandales, 
Ammi, Liselott och Felicia för en helt underbar långweekend! 
Härligt att tävla, umgås och bara njuta av vårt stora intresse tillsammans! :-) 



2 kommentarer:

  1. Grattis till fina resultat! Vill sända en x-tra hälsning här igenom till Ammi, med hennes två fina hundar, som vi hade äran att träffa på fredagen; supertrevligt!
    Alltid super underbart att träffa så många människor med samma intresse!
    Med vänlig hälsning, Johanna & Valentino

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vink vink Johanna! Det var kul att ses, hoppas vi ses i Norge nästa år :). Tjorven och Gos hälsar så gott :) Hälsningar Ammi

      Radera