onsdag 3 juli 2013

Husmorsråd och diarréer


Ibland blir hundar och katter magsjuka.

Jag tycker det är magstarkt vanligt med hussar och mattar som fortsätter mata sina hundar som om ingenting hänt, och tyvärr också vanligt med veterinärer som behandlar dåliga magar med det ständiga ID fodret som inte hjälper.

När din fyrbenta bästa vän blir dålig i magen skall han/hon INTE INTE INTE ha något att äta. (Jag förvånas oupphörligen över alla som promt skall ha mat i magen på sin kräksjuka hund?)
Svält ut och bort det onda, och se till att ditt djur dricker. Gärna ofta och lite mängd, det är snällt mot en ond mage.
Detta betyder:
Ingen hundmat
Ingen hundgodis – INTE ens en enda liten ynka frolic
Inte tuggben etc
Jag menar – du äter ju knappast en Big Meal på MC Donalds om du får kräksjuka? Nej, då är det blåbärssoppa och avslagen cola som gäller… Tänk likadant med din hund 😊

När det börjar ge sig med diarré och kanske kräkningar, kan man så smått börja ge mat. Skonkost är bra, gärna fisk och ris.
Riset kokar du i dubbelt så mycket vatten dubbelt så länge som du brukar. Dvs ca 40 min.

Hunden får sedan mat –PYTTELITE- i flera omgångar, gärna 4-6 gånger om dagen.
Annan bra skonkost är Eukanubas Intestinal. Fantastiskt foder, och detta köper du hos veterinären, som förövrigt ofta säger att du kan ge Intestinal från Royal eller Hills bla.
Det funkar inte lika bra alls.
Köp bara Eukanuba Intestinal, och det är smart att alltid ha hemma.
Det går minst lika bra, om inte bättre, att ge än fisk och ris.

Dietfoder ger man ett par dagar, sedan sätter man försiktigt över hunden igen på den egna maten. Pö om pö, dvs långsamt.

En annan sak som jag tycker man alltid ska ha hemma är Fortiflora. Ett slags pulver som man strör på maten, och som är mycket effektivt.

Om din hund inte mår bättre, eller blir allmänpåverkad (och lite påverkad av magsjuka blir man förstås) bör man kontakta veterinär.
Hos veterinären tycker jag att man skall ta ett avföringsprov på bland annat mask OCH parasiter. Ett sådant prov kan du förövrigt ta själv;
Samla upp en liten mängd avföring i en bajspåse, dubbla med en påse till och lägg sedan i ett kuvert.
Skriv hundens uppgifter och alla dina egna, glöm inte mailadress, tel nr och adress. Skicka till Parasitologen/SVA i Uppsala och be dem kolla parasiter och mask.

Du får svar inom någon dag på mailen om du angett den, och kan sedan direkt hjälpa hunden om den har någon liten stygg bugg i magen.
Det är förstås fint att ha hjälp av en veterinär och de sköter också detta med provtagning om man vill. Det är dock dyrare och ofta gillar de att testa snällmat och lite annat smått och gott innan man alls kollar parasiter etc.

När det gäller katt är det viktigare att de får i sig mat. (Katt som svälter, blir stillsam och går undan utan att äta är en katt som ska till veterinären. Katt som inte ätit på tre dagar är akut sjuk!)
Katter skall inte svältas alls lika länge som en hund kan, och där funkar det ofta fint att ge tex kokt torsk flera ggr per dag. Samma sak med katt – kolla avföringen snarast.
Och se till att din katt dricker. (JÄTTEviktigt!)

Nedan följer husmorsråd jag fick från en av mina duktiga veterinärer:

Blanda i dietmat till magsjuk hund
1-2 matskedar socker
2 matskedar potatismjöl
1 burk morotspuré


Förövrigt råder jag hundägare att googla parasiten Giardia och läsa på om den. Den är mycket vanligare än man tror...
Kattägare kan med fördel läsa på om Giardia också, men även Tritrichomonas bör man veta om. För oss som föder upp katter och hundar är det absolut ett måste att vara medveten om dessa otäckingar, hur de lever, förökar sig och sprids.

Och inte minst hur man blir av med dem. 5 kommentarer: