tisdag 11 oktober 2011

Hjärtscanning. Resultat



Så har vår höstscanning varit, och som vanligt kom ganska många hundar och katter. Företrädesvis är det dobermann och sphynx som kommer, men en och annan över rasgränserna brukar också hitta hit när det är dags att kolla hjärtan.

Tusen tack alla ni som kommer! Jag är säker på att det i längden lönar sig att vi testar och testar.
Ni som fick tråkiga besked hoppas jag kan torka tårarna och tänka att vi tillsammans i alla fall gör gott för rasen när vi  undersöker, och givetvis inte avlar vidare på drabbade djur.
Det gör ont i hjärta och själ att veta att ens älskade fyrbenta vän skall vandra vidare till Nangijala i förtid. Att en finaste bästa vän inte kommer att bli gammal.
Varje gång det händer är jag ledsen med den drabbade djurägaren, och jag tänker ofta på deras stora förlust och sorg.
Jag hoppas att dessa djurägare i alla fall kan tänka att de är med och bidrar med positiva saker för våra fyrbenta, underbara vänner.

Igår testades många djur, och nästan alla var fria. En knapp handfull hittades dock med avvikande hjärtan, och vi var en knapp handfulla djurägare som säkert fällde en tår på kvällen.

En av dem var jag.

Vår vackraste Jenna Sammetsöga som hade ett så starkt och fint hjärta sist vi testade henne hade plötsligt inte alls så fina resultat längre.
Min underbara, livfulla, sprudlande, glada och kramiga Sammetsöga kanske kommer att bli sjuk.
Finaste Jenna hade en liten förändring på sitt hjärta, en förändring som kan betyda ingenting, men med de erfarenheter och kunskaper vi har om DCM, kommer vår älskade tik nog inte att bli gammal.

Som uppfödare är detta ett tungt slag. Min fina avelstik är obrukbar. Drömmar, jobb och planering går förlorad. Men allra mest är det en ofantlig sorg att veta att vår familj skall mista en älskad vän-
En vän som delar min vardag i vått och torrt. En vän som oftast finns vid min sida, som kryper ned bredvid barnen varje kväll och tittar på TV, en som busar med de andra hundarna, tvättar små kattungar med försiktig tunga och som kärleksfullt blinkar god morgon till mig vareviga dag jag slår upp ögonen. Jenna Sammetsöga är inte bara den-där-snygga-svarta-kuperade-tiken. Jenna Sammetsöga är en del av vår familj.

DCM är en fruktansvärd sjukdom, och jag hoppas och önskar att forskarna snart hittar ett sätt att hjälpa oss dobermannälskare med ett verktyg att stoppa detta hemska.

Under tiden kommer vi på Jean Dark att fortsätta hjärtscanna våra hundar och katter två gånger om året, och alla som vill är välkomna att höra av sig och delta med sina fyrbenta.
Varje gång vi har haft dessa undersökningar har affekterade djur hittats.

Jag ryser vid tanken på att så många parningskombinationer Shynx/Dobermann görs utan att de blivande föräldrarna hjärtundersöks.

Idag skall jag använda min Tankeverkstad som önskebrunn;

* Jag önskar att fler uppfödare OCH dobermann/sphynxägare regelbundet hjärtundersöker sina djur.
Det finns två olika sätt - vanligt ultraljud och Holtertesten där man också kollar djurets hjärtslag. Välj ett av dem, och testa! (Vet du inte hur man gör be om råd. Kontakta mig om jag kan hjälpa dig med dina funderingar)

* Jag önskar att alla dobermann ägare och sphynxägare testar sina djur en gång om året.

* Jag önskar att vi tvåbenta kan hålla sams och behandla varandra med respekt och med ödmjukhet.  Det är det bästa sättet att hitta ett samarbete som passar för alla.

Slutligen - TACK alla ni som kom, pussa på era fyrbenta, det är för deras skull vi gör de här undersökningarna.

Jean Dark Kia Ora UA
Jean Dark Gossip UA
SPH Jean Dark Halle Berry UA
SPH Jean Dark Judy Garland UA
Le Letton Dark Jean EQ
SPH Apriorinaked Milana UA
SPH Voila Robert de Niro V Anubis UA

(Ovanstående katter och hundar tillhör kennel Jean Dark, eller är uppfödda av oss. Vi redovisar endast de djur som ”hör till oss”. 
Övriga testade djurs resultat tillhör givetvis respektive ägare, och jag tänker att det viktiga inte är att hela världen får veta, utan att sjuka djur stoppas från vidare avel och påverkan i rasens framtid)


6 kommentarer:

  1. Tusen varma tankar till er familj.... Kramar från oss alla

    SvaraRadera
  2. Suck, men Jeanett, vad HÄNDER på Vita Huset?? Usch vad synd med fiiina Jenna. :-( Jag är mållös....
    Styrkekramar till dig från mig!!!

    SvaraRadera
  3. Vilka tråkiga nyheter om Jenna:-(. Kram från oss!

    SvaraRadera
  4. Jag skulle också vilja önska en sak, nämligen att vi börjar scanna för HCM hos Siameser och Orientaler också. Om 5-8% av alla katter antas ha HCM, har jag svårt att förstå varför just vi skulle vara förskonade? Visst har vi haft fullt upp med PRA den senaste tiden, men jag tror nog vi borde försöka vidga blicken lite framöver.

    SvaraRadera
  5. Vad är det jag läser!! Kan inte få in det! Fina, fina Jenna!! Så ledsamt! Stora varma kramar

    SvaraRadera
  6. Tack alla för gulliga och vänliga sms och mail. Det värmer!

    Cecilia, jag har funderat på dina tankar. Och jag tycker egentligen inte vi behöver börja scanna våra siameser/orientaler.

    Under alla de år jag haft kategori 4 katter har jag aldrig sett eller träffat en med hjärtfel. Jag har förvisso hör talas om det, men inte i den utsträckning att jag kan tycka vi har stora problem.

    Om man skall börja scanna kommer det att göras på unga djur, och tyvärr är det inte där problemen ligger.
    Egentligen borde vi isåfall samla oss, och hjärtscanna ett stort gäng av våra äldre kastrater. Det är de gamla HCM syns på, iallafall katyter som kommit upp lite i ålder. Och det är de som är mest intressanta tycker jag. Inte de unga, där vi knappast kommer tat hitta något...

    bara en tanke.

    Mvh
    Jeanett

    SvaraRadera