tisdag 23 december 2014

Tomten kom tidigt i år!



Telefonen riiinger bestämt, och jag har inte tid. Fullt upp med kattungar/hundar/middag/hundpensionatet eller vad det nu är. I vilket fall som helst svarar jag ändå.
Trevlig röst i andra änden, en hundbekant som övergått till väninna, babblar glatt och vi pratar bort många värdfulla minutrar. Egentligen är det än mer värdefullt att göra just det, prata bort tid. Vad ska man med all tid? Jag använder den till att försöka hinna allt jag ska, inte alltid så kul.
Nåväl, det här samtalet var desto roligare.
- Du, jag måste fråga en sak, du är ju så himla engagerad i DCM på dobermann. Varför Holtertestar inte du lika mycket som du ultraljudar?
Jag svarar som det är, att jag tycker det är superviktigt att testa, men att jag vill testa många av mina hundar, egna här hemma, hela kullar, och givetvis hundar hos mina valpköpare.
Och så konstaterar jag fakta, våra dobermann behöver testas minst en gång om året så länge de går i avel, samt definitivt som gamla, och ett par tre gånger under sin livstid om man ”bara” har dem som sällskapsdjur.
Om man betänker att ett Holtertest kostar ca 4-5000 kronor är det svårt att testa många hundar varje år.
Thats why. 

Jag har helt enkelt valt att Holtertesta majoriteten av de som går i avel, men koncentrera mig på att ultraljuda så många jag bara kan få till.
-Men om du hade en egen väst, att Holtertesta med, skulle du använda den då? Hon frågar vidare och lyssnar intresserat när jag utropar att jag absolut och SJÄLVKLART skulle testa varenda hund jag hade och några till.
-Vilka då? Hon är mer nyfiken.
Tja, varendaste dobermann som ägarna ville testa skulle få låna västen, jag tystnar ett tag, funderar…. Babblar vidare. Ja, alltså nu HAR jag ingen väst, men OM jag hade en, ja då skulle jag slita ut den snabbare än tåget.
Alla som ville skulle få komma och använda den! Jag fantiserar vidare, drömmer om att vi skulle få fler att kolla sina hundar, fler att tänka framåt, fler att vilja vara med på ”samarbetståget” istället för att sitta och prata och skriva knas om uppfödare och ägare som de inte tycker gör/testar rätt etc.
(Faktum är att jag inte kan fatta att det ska vara så vansinnigt dyrt att få kontrollerat sina hundar. Riktigt skrämmande, eftersom det är viktigt att vi gör det)
Jag avslutar mina tankar och säger som det är, jag har 5-10 avelshundar, och det finns inte pengar att testa dem alla till den facila summan av ca 4-5000 per näsa per år….. 

Rösten i andra änden av telefonen låter glad – Du, vet du att du säger just det jag ville höra. Du säger att du skulle låna ut den till alla som vill. Tänk så bra om fler kunde få möjlighet att testa än mer. Jag ska ge dig en julklapp ska jag göra.
- Jeanett, börja leta efter en passande Holterväst, tala om hur jag kan betala, så caschar jag in det och du kan börja testa allas våra dobermann så fort den kommer.
?
Va, liksom?
Jag frågar om hon är full mitt på ljusan dan? Eller om hon skojar, för isåfall är det inte sådär jättekul. DCM är allvarligt.
Hon är allvarlig säger hon.

Jaha.
Jag berättar att en väst med tillhörande mojänger mmm, (jag är inte sådär jätteteknisk) går loss på kanske sisådär i runda slängar 14-15000 kronor.

När hon förklarar att hon är medveten om det, men att det får det vara värt, hon kan testa sina egna hundar och hon är fullt nöjd med att betala utgiften och på så vis vara med och hjälpa rasen framåt blir jag för en gång skull svarslös. Mållös.
Tyst.
Men inte så länge! Faktiskt så JUUUBLAR jag!! Jösses, jag hojtar till henne att jag ju kommer att slita ut västen, jag ska försöka få typ ALLA att komma och kolla sina hundar!

Hon bara skrattar, och säger lugnt, att jag kan slita ut västen allt jag kan, då köper hon en till…..
Tja.
What to say. 


I den oerhört sorgliga situationen vi är i idag, med så många drabbade hundar och ägare, där så många slutar eller bara flyr rasen och där så många ägnar sig åt att jaga folk och prata skit på nätet finns det verkligen några som vill samarbeta och hjälpa andra.
För att hjälpa rasen framåt.

Min BÄSTA Jultomtevän;
Jag är så oerhört glad över att du finns, och att du skapar denna möjligt för rasen!
Jag är så oerhört GLAD att du gör det här, därför att jag är säker på att detta kommer att få ringar på vattnet.
Jag är så oerhört glad att se att det finns människor som vill jobba tillsammans, som är öppna för mycket, och som mest bara vill gott.

Tänk att jag har fått min bästa Julklapp redan en bra stund innan jul!

Och så ett Ps till alla er som undrar
Det kommer alltså att finnas en väst inom kort i Vita Huset.
Du som vill är välkommen att använda den till din dobermann, och få resultatet avläst till självkostnadspris hos specialister i USA.
Är Du intresserad – kontakta mig efter julhelgerna.


Välkomna :-)




3 kommentarer: