söndag 17 november 2013

Rävbandmaskar och Gränsdragningar


Vi har just varit i Norge.

Vi har rävbandmask i Sverige. Första smittade djuret - en räv- hittades i trakterna runt Uddevalla 2011. Inte kul, för rävbandmasken är ful, farlig och jädrigt onödig.

Alla blev rädda, med rätta, för det är inte skoj att bli smittad.

Norrmännen blev ännu räddare tror jag. De stängde sina gränser. Smart. För rävbandmask vill man ju inte ha.

Så nu när man som svensk vill besöka Norge och ta med sina hundar måste de avmaskas. Drocit/Drontal eller Millbimax tex, enkelt att ge, veterinären måste skriva under i djurets pass och så betalar man. Det är det okuliga med det hela.

Vi har just varit i Norge och med oss hade vi fem hundar och det kostade en liiiten slant hos veterinären faktisk. Men det får man förstå, för rävbandmask vill man ju inte ha.
Vi körde sakta och när vi kom till gränsen gav vi oss till känna men ingen rädd-för-räv-band-masken-norsk-tullare hade faktiskt tid med oss.
Hm. Jag ville ju visa att vi hade varit duktiga och avmaskat och sådär.

Men det är klart. De kanske inte hade tid, norrbaggarna. Jag antar att de har fullt upp att kolla skogarna också. Sina milslånga staket och så. Så att ingen liten räv,katt eller hund på promenad råkar strosa in på fel sida om landsgränserna. (För det fattar man ju, att de måste ha staket eller nåt sånt. Så att inte djuren springer galet hejkonbacon fram och tillbaka. Nu när vi har rävbandmask och Norge inte)
Uddevalla är ju inte så långt från Norska gränsen menar jag. Men de har väl koll på det där, Norge. INGA HUNDARKATTERILLRARRÄVAR tillåts in i landet utan avmaskning.

En liten tanke slog mig, den kunde inte låta bli iallafall.
Tänk om... Den där räven 2011 varit på långis liksom och promenerade in från Norge och hit? Men så kan det nu ändå inte vara?
För de måste ju såklart ha örnkoll på hela linjen där, gränsen mellan våra två länder.

Det fattar man ju.

Detta är RÄVBANDMASK

Norska mattilsynet HÄR

1 kommentar:

  1. Vi blev stannade förra sommaren för kontroll av avmaskning på katterna in i Norge, men skönt att man inte längre behöver avmaska katter för att ta sig in i Norge.

    SvaraRadera