fredag 22 november 2013

Innanför ramarna - Eller inte?


Jag funderar kring uttrycket att änka utanför ramarna. Det är häftigt med folk som gör det, och mycket gott kan komma från det. Inte minst utveckling.

Ibland stöter jag på folk som mest tänker innanför ramarna. Det tycker inte jag är utveckling. Snarare avveckling.
Eftersom jag är så intresserad av avel och det är vad min blogg mestadels handlar om går mina tankar förstås åt det hållet även nu.

I dobermannvärlden ”får” man inte
Para två bruna hundar
Para två hundar med B på sina höfter
Para två hundar som har fler än ett syskon med HD-fel

Man bör bara använda:
Två Holtertestade hundar som scannats fria
I kines och siamesvärlden testar man bla djurens ögon, och man kan få utslaget FRI, BÄRARE eller AFFECTED.
En del tycker att man bara skall använda de fria djuren.

Några av de här reglerna är oskrivna. Några har det tagits beslut om. Några av dem tycker jag är bra, några ganska tokiga.
Klart är i mina ögon, att man bör tänka sig för noga, innan man rusar å stad och ordnar regler för avel, valphänvisning och så vidare.

Har vi regler kring tex hänvisning via en rasklubb måste reglerna kunna följas av de flesta i klubben, speciellt de förtroendevalda som själva många gånger arbetat fram reglerna.

Tja.
Hur tänker DU?
Jag har en massa tankar, som alltid.
De kommer inom kort :-) 





18 kommentarer:

  1. Jag tycker det är en sak att ta en "risk" när det gäller färger eller utseende - en annan sak när det gäller hälsa.

    Samtidigt ska man ju inte avla galet bara för att man har hälsan i åtanke - exempelvis är det ju urbota korkat att bara använda avelsdjur som är fria från tex PRA (siames, oriental) i avel -- eftersom man då snävar in avelsbasen alldeles för mycket och riskerar att få andra problem på halsen på grund av hög inavelsgrad.

    Men att använda en katt med tex sämre färg eller mönster eller något sämre profil, men som har massa andra bra kvaliteter - det rör mig inte det minsta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Cecilia - jag håller med dig. Man tar aldrig en "risk" när man avlar med en sämre färg/typ etc.
      Klart vi skall ha friska katter!

      Men, varför göra avkall, bäst att försöka hitta friskt, bra mentalt OCH snyggt :-)

      (Inte helt lätt, jag VET)
      :-)

      Radera
  2. Oj, avlar ni på siffror? Tja en C-röntgad hund i Sverige är kanske en B-röntgad hund i övriga världen...Vilket land har rätt? (skulle vilja ladda upp en bild här :-) ) För mig skulle det vara ok att använda en hane som har ALLT men är affected..Den kan ju man använda till en Tik som är Fri..valparna blir ju aldrig affected utan bärare..Har så svårt att förstå hysterin på siffror i avel..Använd sunt förnuft och stå för det man gör :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. En del avlar på siffror. De tror man får hundvalpar och kattungar svart på vitt då.
      Det funkar tyvärr inte så in real life :-)

      Radera
  3. Jeg elsker utenfor boksen tankegang def. Intet våger, intet vinner heter det på norsk, og jeg lever litt etter den når jeg tar enkelte avgjørelser.
    Så fremt man selv har en god tanke bak og bruker sunn fornuft rundt det hele så synes jeg man godt kan oppholde seg litt utenfor boksen både nå og da :)

    /Kaja

    SvaraRadera
  4. Charlotte Vrethammar22 november 2013 kl. 17:07

    En sak är jag säker på - en hund ska inte tas ur avel för att den är bärare av något genetiskt fel. Genetiska fel bär vi på allihop - hundar som människor. Har man dessutom ett test för felet är det ju solklart att använda bärare - naturligtvis i kombination med fria - och sedan successivt inrikta sig på att behålla hundar som är fria. Men att ta alla bärare av något ur aveln är livsfarligt. Det största hotet mot alla raser är genetisk utarmning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och HEPP och DubbelAmen svarar jag här. Bra talat!

      Radera
  5. Varför "ska" man inte para två bruna hundar med varandra? Inom min ras (labrador retriever) är det inte alls ovanligt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Njae, ingen som vet tror jag. Man har hört och det har sagts.....
      Jag skulle väl vilja påstå att en brun (choklad) labbe är samma lika färgmässigt som en brun dobermann, eller oriental för den delen.

      Kanske det är dåligt att avla brunt i generation efter generation? Det vet jag inte faktiskt, har inte testat.

      Jag tror man skall VETA innan man bestämmer att något är bannlyst och farligt.

      Radera
  6. Jag tror att de som tänker, och vågar gå, utanför ramarna kan skapa riktig utveckling. Vilket det krävs mod, kunskap och lite tur för...

    SvaraRadera
  7. För mig är det helt oförståeligt att man som uppfödare väljer att avla på icke-hjärttestade dobermann, när upp till 60% av hundarna drabbas av DCM. Finns det någon hund som är så fantastisk att den måste gå i avel som tvååring utan känd hjärtstatus? Rasklubben har bra rekommendationer om screening som alla uppfödare borde följa, och jag kan inte se något negativt med att det skulle bli krav på screening. Det är ju ingen enorm kostnad att hjärttesta avelsdjuren. Jag blir ledsen när jag ser kullar på SDKs hemsida där föräldrarna inte har testats alls, hur förklarar man det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har personligen svårt att förstå att 6 av 10 dobermann drabbas av DCM. Det betyder att 6 av 10 hundar runt mig, dig, oss, vi får det/har det.
      Det har jag inte sett. Men jag har å andra sidan inte sett allt.
      Vad gäller dessa unga hundar som parar just nu - Bäst är väl att fråga de uppfödarna direkt?

      Radera
    2. Jag har också oerhört svårt att första varför flera av dem som jobbar inom styrelsen i SDK använder icke-testade djur.. Lite off-topic kanske, men jag blir lite förvånad när jag ser kull efter kull på sidan som inte är testade. Varken hjärtan, wWd eller CAH?. Det är som att vara vd på Volvo och köra Skoda. /Ammi

      Radera
    3. Men jag håller med dig om att 6 av 10 dobermann dör INTE av DCM. Det stämmer inte. Herr Tysk Professor har fått hela världen att tro på det, men inte mig. För det skulle betyda att varannan av våra vänners hundar skulle dö av hjärtfel och så är det ju inte. Det folk glömmer vad gäller all denna forskning är att det ligger enorma summor med pengar i potten för den som löser hjärtgåtan. Och att det inte är våra dobermanns bästa de i första hand har i åtanke, utan humansidans. /Ammi

      Radera
  8. "Fegavel" ger inga vinnare och leder ingen ras framåt hälsomässigt eller utseendemässigt.

    SvaraRadera
  9. Korkad norrbaggare ;)26 november 2013 kl. 17:50

    Jeg sier bare 12 valper!!! Hahahahaha

    SvaraRadera