tisdag 26 november 2013

Jean Dark namn


Jag gillar avel och uppfödning. Spännande att få följa generation efter generation. Se hur de små utvecklas, försöka avla i en speciell riktning, förbättra och inte minst, njuta av djuren längs vägen.

Under alla år har namnen varit lite viktiga sådär, och vi lägger lite tid och tankar på vad våra uppfödda djur skall heta.

Samtliga hundar och katter hos oss får namn på en utvald bokstav. Oftast går vi i kronologisk ordning, och på tex dobermann har vi gått alfabetet runt mer än en gång, varför det faktiskt kan finnas fler än en och samma kull på en begynnelsebokstav. 




1984 köpte jag min första dobermann. Jag hade längtat och suktat efter en svart tik i många, många år.
En liten detalj var att jag bara var 16 år och ingen uppfödare av dignitet ville sälja en stor brukshund till en så ung människa. Jag fick ringa till väldigt många, och samtliga sade nej.
Utom en.
Hon hade en enda tik jag kunde få ta och förstås gjorde jag det. Med det obekväma aber att tiken var brun. Fattar ni? B.R.U.N!!!
Det vet väl varenda kotte att dobermann är svarta. Jag var ganska deppad, men förstod att detta var min chans till den där efterlängtade hunden jag kämpat så för att få ihop pengar till (3500 kr kostade hon) och som jag längtat så efter.
Och så kom det sig att Swedob´s Nina Ricci kom in i huset.
Brun som en gris och med ett töntigt parfymnamn. Jag döpte henne genast till Tania, och hon blev sedermera stamtik och ligger i princip bakom samtliga dobermann som fötts hos oss på Jean Dark. Men det är en annan historia 
J 


Jean Dark - Parfymhundar:
Elisabeth Arden, Knowing Kho I Noor, Rose Cardien, Kenzo Kastelli och Kalvin Klein


Det här parfymnamnet lade också grunden för våra dobbisars parfymnamn, och varendaste en av mina hundar har sedan 1984 döpts till ett parfymnamn. Bästa vänner har genom åren hjälpt mig, och sedan kom ju internet och allt blev betydligt lättare vad gäller att hitta namn.
Behöver jag säga att det är fantastsikt att besöka en parfymaffär! Det är som att gå in i minnenas arkiv;
Titta! Där är Organza, mmmmm, luktar gott! Minns ni henne? Vilken tik! Och där är Hugos Boss, ja, han var en härlig hane, och jag har den här, Spellbound – visst blev väl hon champion i viltspår? Osv osv

Våra dvärgpinschrar föddes upp under tiotalet år, och döptes till saker man kunde äta och dricka.
Det var fantastiskt skoj att få hem pappren från SKK om att v hade uppfödargrupper, man blev ju hungrig på kuppen!
Jean Dark Godis, Karamell, Mozarella, Enchilada, Nonstop, Banana Split, Cornflakes, Djungelvrål, Fishermans Friend och Earl Grey osv. 




2008 Svensk Vinnare Kennel Jean Dark
Nut´n Honey, Enchilada, Mango och Bon Bon 

På senare år har de pigga och glada kineserna hamnat i vår familj, som alla är mycket engagerade när valparna skall döpas.
Kända och älskade musiklåtar för sätta namn på våra chinese crested dog hundar och det är lika roligt varje gång! 



KLBTW-13 Jean Dark Lemon Tree

Parallellt med hundarna har vi alltid haft katter, och våra siameser och orientaler döps företrädesvis efter Walt Disney namn. På senare år känns marknaden lite utarmad, så vi har utökat det till kända och älskade sagofigurer. 



Jean Dark babysar:
Queenie, Rosa Pantern, Roger Rabbit, Rosetta, Roxanne och Rosie

Jean Dark Bagheera föddes på -90 talet och ligger
bakom de flesta av våra siames och orientaler.
Bla är hon farmors, farfars mormor till R-kullen här ovan
 Phu J 

Och till sist, våra glada och underbart sociala nakenkatter.
Sphynxarna döper vi till kändisar, och skrattar gott varje gång vi tänker på att vi faktiskt ser den eller den, totally naked 
J 


Jean Dark Astrid Lindgren 
Jean Dark Uma Thurman 
Besök oss gärna här www.jeandark.com 

2 kommentarer:

  1. Tänk va ballt med en "bilkull". Finns ju faktiskt parfymer för porsche, ferrari o lamborghini... m fl kanske? :-)

    SvaraRadera
  2. Jag älskar när du berättar din historia :)/Ammi

    SvaraRadera