torsdag 5 juli 2012

Hundliv



Jag har funderat på en sak.
Jag har funderat ganska mycket på den här saken. Men det är svårt att sätta på pränt. Helst vill jag knappt inte tänka på det. För jag tycker att jag får ont i halva mig när jag gör det.

Jag tycker det är skoj med hundar. Faktiskt så kul att det gränsar till besatthet.
Mitt liv består av hund.
Jobba med hund, hobby hund, mysa hund, sport hund, träna hund, tävla hund. Prata hund. Ja, andas hund. Det går inte över, och det är en aldrig sinande källa till glädje.
Jag Ä.L.S.K.A.R hundar. .-)

Hundarna i vår i familj är våra familjemedlemmar. De lever med oss i den dagliga vardagen, de är älskade vänner, som vi alla har ansvar för, ett ansvar att se till att dessa bästaste vänner har ett gott, lyckligt och anständigt liv.
Detta betyder inte att de är människor. Det betyder inte att de måste sova i sängen (fast de gör det) Det betyder inte heller att de måste få göra vad de vill.

Men det betyder att de skal ha mat, motion, social samvaro och en innehållsrik vardag.

Ibland i min egen vardag stöter jag på kollegor som har hund på ett annat vis än jag. Det är väl okey. Vi är alla olika, och vi lever våra liv på olika sätt.
Men länge levde jag den blåögda Blondiens liv;
“Alla hundar hos oss hundidioter har det bra”
“Alla hundar hos oss tävlingsdårar är omhuldade, och omhändertagna”
“Alla hundar hos ambitiösa och duktiga hundfolk är fint omskötta och välmående”

Jag har upptäckt och sett att så icke är fallet.
Många brukshundar lever åtskilda från social samvaro. Totalt. De bor i bur. Ensamma och amputerade. Själsligt.
Varför då - jo, de skall PRESTERA på plan. Och det gör de. De jobbar som FAN. För att få uppmärksamhet. För att få beröm. För att få kontakt.
De ger allt de kan, och så när de kommer hem igen får de bo i en bur. Eller - om de har tur - ensamma i ett rum. Ensamma i ett rum….
Ett fåtal lever med andra - de får vara "sociala". De bor flera hanar ihop, men går med munkorg. För att inte bitas när de slåss..? :-(

Många små utställningshundar åker kors och tvärs överallt. De är vackra, välskötta, kammade och trimmade.
Men de blir sällan rastade. De körs i burarna, Ställs ut, fixas, blåses och borstas. Sällan får de uträtta sina behov, de får helt enkelt vara kissnödiga.
De blir intryckta i transportburar, flera stycken. Trångt. Kallt ibland. Varmt ibland. Medan människan fikar i tältet, babblar med kompisar, funderar över kläder, väder domare och konkurrenter.

Gamla hundar glöms bort. De blir feta, bubbliga i kroppen och får nästan aldrig gå ut. Motion… ? Varför då… Platsen viks åt en yngre förmåga. “Man har ju bara två armar. Man kan ju bara träna ett visst antal hundar. Man behöver ju inget när man blivit så gammal”.
Trotjänaren får stå tillbaka.

Det är faktiskt inte okey. Vi som älskar hundar får inte glömma vilka vi är. Hundens bästa vän.

?

Hundar är hundar. Men de har en själ. Och de är fantastiska varelser. Och våra bästaste vänner.
Det är väl klart de förtjänar bättre.

Rastas.
Ha kompisar.
Omplaceras och få bli ÄLSKADE, OMSKÖTTA OCH LEVA VÄRDIGT om vi tvåbenta inte hinner.
Det är varje individs rätt tycker jag.

Glad sommar - och pussa på era hundar!







25 kommentarer:

  1. Jättebra skrivet! Det är förfärligt hur djur ibland behandlas. Och vi som verkligen älskar våra djur och gör allt för dom ses oftast som konstiga "djurmänniskor"

    SvaraRadera
  2. Wow, vilken underbart bra inlägg ! <3

    SvaraRadera
  3. Anna Lena Boucht5 juli 2012 kl. 12:37

    Jättebra!

    SvaraRadera
  4. Spontant skriver jag bara: Skitbra och skitviktigt!
    Kia med hundar

    SvaraRadera
  5. Som uppfödare, speciellt färsk sådan, kan det ibland vara svårt att skiljapå bra hem och ett på riktigt bra hem. Vad det vore fint, om alla vaknade upp och lät det vardagliga gå före meriter, titlar och framgång. Det är ju inte = välskötta, älskade och upskattade kompisar.
    Människan är det grymmaste och orättvisaste av alla djur. Tyvärr..

    Du har så rätt, Jeanett!

    Synd om hundar och så
    synd , att många människor uppskattas, fast de verkligen inte borde!

    Annika/ Mamres

    SvaraRadera
  6. Är det något jag skulle vilja ändra på i hundvärlden så är det just det här. Att få bo med sin familj, inte i bur, borde vara en självklarhet, att slippa bli behandlad som en sak inte som en bästa vän, som ju våra hundar är, borde vara alla hundars rätt. <3.


    Det är viktiga saker som du tar upp... KRAM

    SvaraRadera
  7. Yvonne Berglund5 juli 2012 kl. 17:42

    Halleluja!

    SvaraRadera
  8. Carola von Ahn-Hedberg5 juli 2012 kl. 21:37

    Fruktansvärt, det behöver man knappast vara en smart, blåögd blondin för att fatta! Stackars djur :(

    SvaraRadera
  9. En annan sida av samma (?) problem är alla hundar som ställs ut, blir champions, går i avel och sen - plötsligt - är döda. Det kan ju hända med en eller annan, men visst är det konstigt att det händer vissa uppfödare om och om och om igen... och att nästan hela deras "hundpark" alltid är under 8 år?

    SvaraRadera
  10. Mycket bra!!! Du som är i branchen kan väl dra igång en debatt i hundvärlden. Viktig fråga!!

    SvaraRadera
  11. Annika i Lindby5 juli 2012 kl. 22:56

    Om det är så, vill jag verkligen beklaga dessa hundar :-( Har haft hund sen jag var sex år, och alltid som en familjemedlem. Blev faktiskt illa berörd.

    SvaraRadera
  12. Att människan är ond mot djur är ingen nyhet, dock att folk separerar dem från social samvaro för att få bättre prestationer. Man blir så ledsen, detta borde vara olagligt.

    Jag får ofta höra att det är 'synd' om mina hundar för att dom åker bil med mig hela dagen på jobbet. Själv tycker jag synd om hundar som blir lämnade mycket ensamma istället utan sin flock.

    SvaraRadera
  13. Mycket, mycket träffsäkert, som vanligt. Tyvärr är djuren ibland bara verktyg för någon att ta sig fram med.
    @Charlotte - Är du säker på att hundarna är döda. Kanske har uppfödaren placerat om dem för att ha möjlighet att fortsätta sitt arbete med avel. Kanhända finns inte rum eller tid för alltför många hundar. Då är det bättre att de får bli älskade och omhuldade hos någon som bara bryr sig om just dem. /Doris

    SvaraRadera
  14. Otroligt bra skrivet och mycket tänkvärt...och tragiskt...:-(
    Hoppas de människor som läser här (för det tror jag att en hel del gör även om de Aldrig skulle erkänna det hahaha) och känner sig träffade gör nånting åt saken och tänker vilka värderingar de har/vill ha...det är aldrig försent att ändra sig...

    SvaraRadera
  15. Jag stör mig ofta på folk som har en hund sen förut och skaffar en till, och sen visar det sig att dom inte fungerar tillsammans, och då är det DEN ÄLDRE som omplaceras. Helt otroligt, det är ju inte den äldres fel att matte/husse skaffade en till hund, och den kanske trivdes alldeles utmärkt hos sin ägare och var allt vad den ägaren behövde. Alla hundar trivs ju inte att bo med andra hundar. Men om den yngre då kanske tros bli mer framgångsrik på tävling och så får den stanna och hund nr 1 får flytta :-(((( Nu är det ju mycket möjligt att hund nr 1 får det mycket bättre om den hamnar i rätt hem, men själva tankesättet känns helt galet.

    SvaraRadera
  16. @Doris. Omplacering har jag inget emot, även om jag tycker det säger en del om man aldrig har kvar någon gammal "älsklingshund". Men många hundar avlivas t ex för en juvertumör. Trots att de ofta kan leva många år med en sådan så är det "ingen idé" och hunden "tas bort". Eller är det plötsligt lite stelhet eller något annat tecken på att hunden inte är 3 år längre som gör att de avlivas och gör plats för en yngre förmåga.

    SvaraRadera
  17. Mycket bra skrivet!! Lever ett riktigt hundliv jag med. Klarar mig inte utan min älskade hund och får han inte det bästa så mår jag dåligt!

    SvaraRadera
  18. Bra skrivet! Jag hör ju till dem som älskar mina hundar och vill deras bästa. Jag bjuder gärna på ett "prinsessliv" -då mår jag bra. Det är en härlig känsla att se hundarna ligga i sina korgar nöjda och glada efter en dags stimulans av olika sorter. Kärlek är en självklar sak för mig - vad ska jag annars med hundar till???

    SvaraRadera
  19. Det är så sant det du skriver. Jag tycker synd om såna djur som sätts i den situationen. Dem är inte värda det.
    Hundar är till för att ha som en vän och bli behandlad som den ska bli behandlad!

    SvaraRadera
  20. Tyvärr sant det du skriver, tårarna rinner när jag tänker på detta

    Helena -Terracorsos kennel

    SvaraRadera
  21. Så sant. Men dock finns det undantag som tur är! :)

    SvaraRadera
  22. Åhhhh precis så är det ,och faktiskt förstår jag inte varför man ens vill ha djur när det bara är tävlandet som betyder något. Varför inte ha en enklare sport då ?
    Så många ensamma hundar man sett under åren ,som får bo i pannrum ,på kallvindar och så ensamt så man bara vill gråta,och precis som du säger så bara "försvinner" dom när dom inte är dugliga att skörda framgångar längre. Det gör så ont i ett mattehjärta som vill att dom ska ha det bäst, att dom precis som vi ska kunna se tillbaka (jaaa dom kanske inte tänker så,men om) på livet och vara glad och nöjd och framför allt ,alltid känt sig älskad.
    Uch nu vill jag stor gråta av saknad, saknad till de som vandrat vidare...

    /Erika

    SvaraRadera
  23. Väldigt bra och fint skrivet!
    Kram
    Catha och Cirkuslopporna

    SvaraRadera