lördag 5 maj 2012

Valpkurs





Vi har börjat på valpkurs!
Vår vilda, vackra, fullblodsvalp Tania behöver nog lite uppstyrning, och framförallt - träning och aktivitet.
En nyfiken, social, orädd och framåt dobermannvalp är JOBBIG. Den hittar på saker, den vill fram till allt och den är alltid pigg och ohejdat VAKEN.
Det kan göra en människa trött. I alla fall den här människan - mig. :-)

Tania är alltidalltid pigg.
Hon jagar fåglar, inte för att vara stygg, hon vill ha fatt i dem och se vilka de är för ena? Hon stjäl allt hon får fatt i. Inte för att hon är en tjuv, egentligen. Mest bara för att det såg så gott ut, och varför inte stoppa det i munnen/magen…?
Hon sover tungt, vaknar snabbt och så är hon på G. Alltid redo! Jaga katt-jaga kanin-stjäla leksaker på barnens rum-möblera om på hatthyllan (!, ja, hon når högt…) springa runt runt i vardagsrummet med husses glasögon - ha dragkamp med sig själv om min handsfree till mobilen - rycka loss katternas mysigloos (medan de ligger i den) och springa med sin trofé i munnen - plocka upp allt hon hittar och bara ha i sitt glada gap - dricka vår dricka som vi har i våra glas (om man formar tungan till en strut går det bra) - muddra tvättkorgen och släpa ut det smutsiga i vardagsrummet osv osv osv.

Tania är en bra dobermannvalp. Orädd, glad, pigg på samarbete och får hon inte det - kör hon modellen ensamarbete. Och arbete i hennes ögon kan vara allt möjligt. Från att gräva tio gropar i gräsmattan, till att hjälpa mig att ”fixa” med blomjorden där våra blommor står, till att se hur snabbt hon kan få husets katter att springa….

Hon gillar saker, och vill helst ha något i munnen hela tiden. Allt går bra - bollar, pinnar, strumpor, plastbitar, metallföremål, kottar, grenar, hinkar, glasögon, gafflar och annat skoj som hon hittar på sin väg skyfflas med optimism in i det sugna valpgapet.
Jag lever i ständig skräck för att det skall hamna i magen, men än så länge leker hon mest med sakerna, eller bara bär dem.

Hursomhelst.
Jag har nu beslutat att vi skall gå en valpkurs.
Vi skall gå för en duktig instruktör, träna regelbundet och få lite nya inputs och tankar kring Tanias glada aktiva sida, så vi kan använda den till bra saker.

Bra dobermannvalpar är jobbiga. Många dobermann får byta hem, framförallt när de ligger runt knappa året.
Jag förstår att det kan kännas tungt för många med en aktiv, busig och levnadsglad unghund. Men jag vet också att den här sortens hund är gjord för att vara just aktiv och få använda sin energi på ett positivt sätt, tillsammans med matte eller husse. En sådan här hund skall inte bara leka själv på tomten, det blir liksom inte lek, mest bara bus. :-)

Smart är det då att förkovra sig, och för den som kan det mesta (kan man någonsin det) är det i vilket fall bra för valpen eller unghunden att träna tillsammans med andra hundar, se nya ställen och träffa nytt folk.
Klokt helt enkelt att använda sin levnadsglada valps positiva sidor till roliga saker, hellre än att den lilla busen bara känns jobbig.

Vi har bokat valpkurs hos Mia på Brukshundscenter i Uppsala. Hon kan rasen, träning och är hela tiden uppdaterad på ämnet HUND och TRÄNING. Skall man gå kurs - och det BÖR man, tycker jag den lokala brukshundsklubben är bäst, eller eventuellt en välkänd hundinstruktör. Man bör se upp med privata tränare, vem som helst kan kalla sig hundexpert/hundpsykolog/hundinstruktör. Kolla noga upp personen som skall träna dig och din hund.
Se till att fler går kurs, även om privat träning är bra, behöver valpen träffa andra hundar också, det är nyttigt för koncentrationen.

Det känns roligt, varje valp är ny, hur många hundar man än har haft är ingen den andra lik, och varje valp är en ny upplevelse.

Förhoppningsvis får vi lite hyfs på den lilla vilda dvärgen - om inte annat kommer det att bli jätteskoj!

2 kommentarer:

  1. Tania är ljuvlig och ni är så duktiga :-)

    SvaraRadera
  2. Anne Werner Friskman8 maj 2012 kl. 14:46

    Finns INGEN som skriver som du. När kommer dina samlade tankar i form av en lysande bok????!!!!

    SvaraRadera