måndag 5 mars 2012

Den heta potatisen


Ja, den heta potatisen fortsätter. Debatten om hjärtan.
Våra dobermann har just nu en rejäl svacka och många hundar har drabbats. Det är en fruktansvärd sjukdom, och den skördar många offer. Alla vi som råkat ut för den vet vilken deprimerande sjukdom DCM är.

Jag har sagt det förr, och säger det igen, det är BRA att DCM engagerar. För det är enda sättet att bli av med den.

Det som inte är bra är att de som bestämt sig för att jobba mot DCM inte tycker lika. Och en falang har bestämt sig för att testa efter ”sina” forskares råd, och racka ned på andra.
Och den andra falangen testar efter de råd deras specialister har gett och gör så gott de kan.
Knasigt kan tyckas. Varför inte lägga energi på de som inte testar alls…?? J

För mig är det viktigt att så många som möjligt undersöker sina hundar. Jag skulle önska vi hade råd att Holtertesta ALLA dobermann i hela världen varje månad. För så fort kan sjukdomen debutera. På bara en månad. Det är skrämmande.

För mig har aldrig frågan om vilken testmetod som är bäst, varit viktigast. Det viktigaste när det gäller DCM tror jag, är att vi drar fram sjukdomen i ljuset, erkänner att den finns och tillsammans arbetar för att få bort den!
Vi behöver bli medvetna om i vilka linjer DCM förekommer mer än i andra (för DCM finns i alla linjer) och vara försiktigare med dessa hundar i vår avel.

Vi behöver testa kontinuerligt - det duger inte att ha en avelshund som är Ultraljudad eller Holtertestad för kanske två-tre år sedan (om det är en yngre hund). DCM uppträder plötsligt och snabbt.
Ultraljudskoller är en färskvara.

När det gäller de olika testmetoderna finns framförallt Holtertest och Ultraljud, helst med Eco Doppler.
Holter är en mer omfattande undersökning, och den visar lite mer. Den kostar också mycket mer, och det kan vara svårt att motivera ”den vanliga hundägaren” att göra en sådan undersökning.
Flera ägare av avelsdjur vill inte heller Holtertesta varje år. (en del vill inte testa alls…) Men många kan man, enligt min erfarenhet, få att UL + Eco Doppler testa, en gång om året.

Vi har undersökt ca 30-50 hundar hos oss -per år- sedan vi fick möjligheten att få hem en specialist som gör UL + Eco Doppler på våra djur, och VARJE gång har han hittat minst 2-3 hundar som varit EQ eller affekterade med DCM.
Det är nedslående siffror, men också bra att de hittats. Dessa djur har omedelbart tagits ur aveln, och flera har aldrig fått chansen att sprida sina gener vidare.

Jag är övertygad om att en så stor siffra hundar som undersöks varje år är av oerhört stort värde för vidare forskning, och absolut också för dobermannrasen framöver. Att hindra DCM hundarna att reproducera sig är mycket viktigt!

Min personliga åsikt är också att det vore bra om vi kunde Holtertesta ofta, men det är en utopi att kräva att människor skall göra denna test på samtliga avelsdjur kanske var tionde månad, eller var sjätte månad.

I skrivandes stund får vi vara glada för alla de djur som testas och att folk engagerar sig. Att stampa och slå på de som testar är okunnigt, oförskämt och kränkande. Det finns många, många, många (!!) som inte eller aldrig, testar alls….
Vi borde istället -med gemensamma krafter- hjälpas åt att testa än fler djur varje år, och lära oss mer om var DCM finns som mest, vilka linjer som är mer drabbade - för DCM på dobermann finns överallt- och försöka få bort sjukdomen.

I den perfektaste av världar skulle jag gärna Holtertesta alla mina avelsdjur en gång i månaden. För så fort vet man att dobermann kan bli sjuka, på bara en månad.
I de perfektaste av världar skulle jag Holtertesta ALLA mina dobermann varje månad, och jag skulle be alla mina valpköpare och vänner med andra dobermann att testa varje månad.

Men den perfektaste världen finns inte. Och ekonomin finns inte hos de flesta heller.
Så alla djur vi kan få till att kolla vare sig det är UL eller Holter är av stort värde för framtida avel anser jag.

Jag läste någonstans att alla världens misstag är bättre än att aldrig, aldrig ens försöka.
Jag har valt att försöka. Jag vill testa mina hundar så ofta jag bara kan, och göra mitt bästa även på andra vis för att vara med att arbeta MOT DCM.
Jag vill hellre försöka, kanske göra misstag, men jag GÖR något.

Ps, och givetvis måste varje UL samt Holtertestad dobermann gå till en specialist. Vilken som helst veterinär kan INTE säga att en dobermann är fri från DCM vid just det undersökningstillfället.

2 kommentarer:

  1. Det är synd att det har gått så långt och att vi som testar våra hundar av UL och Echo Doppler jagas och görs narr av.

    Men när alla av specialisterna (3) som jag har talat med och träffat har sagt att vi gör bra saker för vår ras och att vi måste testa fler hundar oftare, så kommer jag att fortsätta göra det och lyssna på deras kunskaper och råd.

    Jag kommer att fortsätta kämpa mot DCM och inte mot andra människor som testar sina hundar.

    Den stora frågan är - hur kan vi uppmuntra fler människor att testa sina hundar varje år och/eller strax innan en parning? UL + Echo Doppler eller full screening bör göras i närheten av parningen inte flera år tidigare.

    Hur kan vi som testar våra hundar arbeta tillsammans för att göra detta möjligt?

    SvaraRadera
  2. Yosette Pakarinen11 mars 2012 kl. 20:51

    Det är helt otroligt att det går att ha negativa åsikter om ett fantastiskt initivativ och engagemang där man aktivt väljer att försöka göra något åt spridningen av DCM. Vad är alternativet idag till UL + ED? Att inte göra något alls och vänta, vänta på vadå?

    Det finns inte utrymme att vara oeniga i denna fråga, nu gäller det att vi samarbetar, stöttar varandra och tar vara på alla möjligheter till att bekämpa DCM.

    Jag tycker att det är otroligt modigt och starkt att kennel Jean Dark med Jeanett i spetsen arbetar aktivt mot DCM och väljer att ta tjuren vid hornen. Ett stort TACK för det!

    SvaraRadera