fredag 22 april 2011

Vår katt Lady har sju ungar. Överallt.....

För en tid sedan fick vår katt, Lady, sju ungar. Sju ungar är väldigt många, och det gick ingen i familjen omärkt förbi. I vårt någorlunda lugna hem flyttade det plötsligt in sju små skrikande krabater.

Den första tiden pep och gnydde de av hunger, tror jag. Mamma katt hade det lite si som så med mjölk. Om det kan man läsa lite längre ned.
Något senare gnällde och pruttade de av magont. Vi tror det beror på Ladys ensidiga kost…?
Efter en massa trixande kring det hela löste sig allt, och fridens lilja sänkte sig över det lilla katthuset i två dygn.

Två dagar och två nätter med lugn och ro, gudaskönt, och det värsta är att man hinner vänja sig vid sömn och vila:-)

Men så började det.
Lady beslutade att hennes bo var dåligt. Jättedåligt. Alla kattungar måste ut och bort, pronto!

Hon började med att flytta sina små till yngsta dotterns rum, till en liten hundbädd nedanför elementet.
Jag städade hennes gamla bo till perfektum, och flyttade tillbaka den lilla familjen. En timme senare snubblade vi på en ensam baby på vardagsrumsgolvet. De andra hittade jag i dotterns rum igen.
Jag bar tillbaka sjulingarna, förmanade Lady att stanna, och stängde dörren till det så åtråvärda rummet.

Hela familjen, katter och hundar sov gott den påföljande natten, och jag vaknade med ett ryck av att det kändes konstigt och tyst. Klockan var 05:00 dagen. Inga kattungar låg i boet.
Upp och leta, vårt hus är stort, och man hinner fundera mycket på var de små är när de ingenstans finns.
Klockan 06:00 återfanns de i en papplåda i pannrummet. Alla bars upp till korgen, återföljda av en grinig mamma.
Vi stal oss till en liten vila innan sju, och när klockan ringde var det dags igen. Kattungeletardags.

Nu hittade jag alla i min handväska (!!) i ett skåp. Suck.

Vi beslöt att stänga in kattrackan och ungarna, för att alla skulle få lugn. Som sagt så gjort, och lugn fick vi. Men en olycklig kattmamma, och dörren öppnades igen. Kattungarna flyttades på morgonen till andra dotterns rum, och vi flyttade tillbaka dem. På seneftermiddagen låg de utspridda i vårt stora kattklös, och jag blev nästan hysterisk…. Det är ju högt, ända upp till taket!
Vi hittade små svarta kattungar, och en vit, i bastun, i soffan, i hundkorgarna, i pannrummet, på flickornas rum och i förrådet under trappan. När jag vaknade en morgon hade jag sjuklingarna under täcket, på kudden och hängandes i madrassen. Vi förstod alla att Lady var missnöjd med sitt utvald bo, och lät henne få bestämma, slutligen. Fru katt valde biabädden nedanför min säng, den plats som är dobermannens Jennas sovställe sedan första dagen hon satte tassarna i vårt hus.
Nu stoltserar det istället - sex svarta, och en vit baby där, tillsammans med en spinnande, nöjd och glad mammakatt. Och vad kan man lära sig av detta, jo, försök INTE mästra en katt med ungar, hon bestämmer absolut helt och hållet hurvadnärochvarför hon skall bo och ta hand om sina små. Bara att kapitulera helt enkelt.

Plötsligt snubblar vi inte på små korviga kattungar i mattan på golvet. Det trillar inte ut små kåldolmar ur handväskan, och i mina linneskåp finns bara just linne. I pannrummet piper inga babysar, och hundarna upptäcker inte förvånat att det ligger kattungar jämte dem i soffan. Väldigt skönt för oss alla faktiskt.

Kanske kan vi alla få ro och sömn, när Jenna accepterat att hon -temporärt måste låna ut sin säng och plats för en tid framöver…. :-)
För nu har vi en suckandeklagandeochmissnöjd fröken hund om definitivt visar sitt missnöje med situationen…

Det är Kuuuuuul med djur. Hm



8 kommentarer:

  1. Varör inte ha Jenna i sängen:-)))))
    Förutom alla hår är det ju jätteskönt att dela säng med en dobermann!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    SvaraRadera
  2. Ibland är djurens beteeende helt faschinerande, hoppas att kissarna mår bra och att ni får sova gott, själv går jag här och drömmer om en supersnygg nakentik från Minnie. Vi kör agility för fullt och Mållgan tycker att det är jättekul, han vill verkligen lära sig nya saker.
    Ha en jätteskön påsk, kram Ulrika

    SvaraRadera
  3. Ha, ha, ha! Visst är det härligt med djur! :) Det är klart att en bestämd liten dam väljer sin boplats själv! :) Jenna är väl helt förkrossad över att behöva låna ut sin bästa sovplats närmast matte till en katt!!! Dobbisarna vill ju vara näranära och gärna ännu närmre. Kan hon inte få en egen biabädd bredvid Ladys? Glad Påsk! Kram Anja

    SvaraRadera
  4. Anette - Jenna vill inte sova i sängen. Den enda dobermann jag haft som inte gillar det. Hon vill lägga strax nedanför bara, och tätt.

    Ulrika - håll tummarna att hon är dräktig:-)

    Anja - njae, visst är det härligt, men alltså den här kullen har varit ganska jobbig.....:-))))
    Jenna ligger bredvid kattungarna, men jag är ju lite orolig att de små skall krypa ned till henne.

    SvaraRadera
  5. Alla är olika, inget konstigt att Jenna inte vill sova i sängen. Lycka vill inte ens ligga i samma rum. Hon placerade sig i vardagsrummet från dag ett. :-)
    Kan du inte ha ett kompostgaller emellan Jenna och kattungarna?

    SvaraRadera
  6. Vet precis hur det är med jobbiga kullar.Kommer ihåg en som var precis som apor bara att de var(är) hundar.
    Fast ni måste ha haft ett styvt jobb med att leta kattungar, jag menar kattungar är ju inte precis stora!!!!!!!!!!!!

    SvaraRadera
  7. Lilla Lady då... hon kanske bara vill vara nära dig Jeanett :)) Här hemma väntar vi på nästa Jean Dark kull och jag är övertygad om att "lilla" Ariel kommer föda mellan mig och Mattias om hon får välja.. Kanske blir det 7 till??! ;)

    SvaraRadera
  8. Så underbart söta kattungar, nästan det bästa som finns! Jag vet av erfarenhet också att man inte kan bestämma över var kattungarna ska bo :o))
    Ha en fortsatt Härlig Påsk! Vi ses på tisdag!

    SvaraRadera