lördag 8 december 2012

Syna andra i sömmarna



Jag var inne på ett forum. Ett forum för en av de raser jag månar om. Där är fullt av människor som månar om samma ras. Men inte om varann.

De diskuterar, stöter, blöter och vänder på stenar för att se vad de hittar under. Jämför sig och sitt med undersökande journalistik.
Jag jämför med vuxenmobbing.

Hos en del andra raser finns också forum. På några blomstrar diskussionerna, och ibland är det högt till tak. Men här håller de ansvariga rumsrent, vilket gör att fler vill vara med och diskutera.
Påhopp, osakligheter, svordomar och diskussioner där man namnger och hänger ut andra -ickedeltagande- förekommer inte.

Det kan vara både roligt och intressant att läsa. Några lite vassare tankar, men också mycket positivt och roligt om ens ras. Jag tror att fler blir nyfikna och sugna på att diskutera.

Och där stenvändartrenden härskar vill inte alla vill vara med. Därför att några få får andra att känna sig väldigt obekväma.

Vän av ordning hävdar säkert nu att livet inte skall vara bekvämt. Det finns sjuka hundar och katter och det är uppfödarnas fel, och de får leva med att synas i sömmarna.

Själv tror jag på en mer ödmjuk inställning till varandra. Att granska och hänga ut, betyder att välja bort kommunikation. Monologer mår knappast aveln bra av.
Och hur vet man egentligen att man granskar rätt?

Avel är svårt. Det finns ingen enkel, utstakad ”rätt” väg. Det finns ingen väg som säger: Avla såhär, så blir det bra.

Att skapa utanförskap är lätt. Gemenskap med andra en konst





http://www.skk.se/om-skk/regler-policies-och-lagar/sa-tycker-vi/webbpolicy/
http://www.skk.se/Global/Dokument/Om-SKK/skks-webbrekommendationer.pdf
http://www.skk.se/Global/Dokument/Om-SKK/skks-webbregler.pdf
http://www.skk.se/Global/Dokument/Om-SKK/skks-webbpolicy.pdf

9 kommentarer:

  1. Ja visst är det så. Och ju kortare tid människor har haft en ras desto bättre vet dom. Man kunde mest när man hade sin första hund, sen insåg man efterhand att allt var inte så enkelt som man trodde....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har helt rätt. Ju mer man lär sig, desto mer upptäcker man vad lite man kan.

      Men alla kan visa vanligt hyfs mot andra, och dessutom följa de etikregler SKK satt upp att följa.
      Det tror jag skulle gynna vår ras :-)

      Radera
  2. Det finns olika sätt att diskutera och vända på stenar, absolut. Däremot om man väljer att göra en parning som teoretiskt sätt enligt dagens genetikexperter absolut inte för rasen framåt och väljer att varken följa SKK`s rekommendationer eller Svenska Dobermannklubben då har man också valt att sticka ut hackan så mycket att man också får stå pall för den efterföljande kritiken som naturligt kommer, är min personliga åsikt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan tycka vad man vill om våra uppfödare. Men inte skriva vad som helst.
      Det hjälper inte rasen framåt.

      Det gör däremot konstruktiva diskussioner tror jag. Och i dem bör uppfödarna ju vara med. De som "tillverkar" hundarna och katterna.

      Jag tror att detta med rekommendationer är något alla skall ta till sig. För de finns för många saker; Hur vi skall avla, hur vi skall handa våra hundar. Hur vi skall arbeta i en klubb. Och hur vi skriver om och till varandra på nätet.

      Bästa rekommendationen kom till för länge, länge sedan. Matteusevangeliet 7:12 "Behandla andra såsom du själv vill bli behandlad" borde räcka för alla att leva efter.

      Radera
  3. Kloka ord! Vet att jag ryggade bort från Dobbisen för fyra år sedan när jag tittade på ny ras och fick intrycket genom olika forum att ingen kunde hålla samms och det var mycket hårda ord ute och gick vilket var stick i stäv med hur jag var van vid att min hundvärld fungerade. Kanske har jag tur och skaffar en dobbis när flocken skall få en ny medlem nästa gång och då hoppas jag att det har blivit en mer förlåtande stämmning och mer pepp för att hjälpa rasen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det största hotet mot vår ras är inte sjukdomar eller osämja. Det är bristande registreringssiffror och att många väljer att köpa andra raser.

      Att människor har svårt att hålla sams finns inom de flesta områden och bör inte alls hindra dig från att ha världens bästa ras;-)

      Det finns alltid sådana som vill jobba konstruktivt och framåt - TILLSAMMANS. Det är dem du skall ta fasta på. Såklart:-)

      Radera
    2. Bra svarat! Dobbisen är fortfarande med i spillet om att bli nästa kommande familjemedlem när den dagen kommer. Skall fortsätta följa utvecklingen,spännande blir det i alla fall!

      Radera