måndag 10 december 2012

Dobermann-Sammanställningar




Kennel Jean Darks första dobermann ultraljudades år 2000 för DCM. På den tiden kände vi knappast till den förhatliga defekten Dilaterad Cardiomyopathi, vilket vi tyvärr gör idag. Idag lägger vi också krut på ett helt annat sätt, vad gäller att bekämpa hjärtfel.

Under -90 talet hade vi större problem med Wobbler, som egentligen har ett betydligt längre, finare och mer komplicerat namn.
Wobbler är benämningen på de rörelser drabbade hundar ofta får pga den missbildning de fått mellan 6-7 halskotpelaren. Många av våra uppfödda och ägda hundar deltog i forskningsprojekt på Ultuna Lantbruksuniversitet.

Ammi som är webmaster på Jean Darks hemsida, och jag har förstått att många inte sett de enskilda hundarnas resultat på deras egna sidor. Inom den närmsta tiden kommer det därför en mer lättfattlig sammanställning på vår sida. För den som är nyfiken finns förstås SKK:s hunddata och varje enskild hunds sida här hos oss.

Vi tycker att tester är viktiga, men nog så viktigt är hur vi uppfödare behandlar vetskapen om resultaten av dem
Det hjälper inte ”bara” att testa, förhoppningsvis med bra resultat. Vi måste också använda informationen på ett bra sätt.
Inte bara den testade hunden är viktig i vår avel, vi tittar också mycket på hela kullen och vad som finns bland nära släktingar.

Dessa tester och resultat har våra valpköpare hjälpt oss att få fram, under många och långa år. Tusen TACK alla ni - som aktivt värnar om världens bästa ras!

http://www.jeandark.se/Dob/index.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar