lördag 22 september 2012

Jean - Dobermannhistoria




KORAD SPH I LP NUCH IDC SGR-91 NORDV-95
JEAN DARK JEAN-JACQUES
 
Född 1988 03 24
e. IDC SGR Avelshane Fullcertad CACIB Jacques Van Roveline
u. LP IDC SGR Avelstik Fullcertad CACIB Swedob´s Nina-Ricci 


Min första dobermannkull föddes 1988. Eller ja, min allra första kull föddes 1987. Det blev en hane. Stor och kraftig snittades han ut från sin mammas mage på stadens största djursjukhus, levde ett par dygn och drabbades sedan av en svår infektion. Och så dog han.
Jag var förkrossad.
Idag vet jag att det där med att bara få en valp ändå inte är bra. En valp är social, busig och nyfiken. Den behöver kompisar, leka, slåss och lära sig att vara hund. Så kanske var det lika så bäst, det som skedde.

Året därpå försökte vi igen, för jag ville gärna ha en tik från den här kombinationen. Det blev tre hanar.
Två av grabbarna grus flyttade till nya familjer, och den tredje, Jean, fick stanna hos min mamma.

Jean var en härlig valp. Nyfiken och framåt, trygg, pigg på att lära och dessutom kraftig, välbyggd och sund.
Det där förstod vi väl kanske inte helt då, för så trodde vi nog att alla valpar var.

Den truliga och glada valpen växte upp, och visade sig ha ett vackert yttre. Han premierades stort på utställning, och så var vi ordentligt fast. Ja vi ställde ut överallt och lite till.
Den truliga och glada valpen växte upp, och visade sig vara trygg, sansad och stabil. Han klarade sina mentaltester med bravur, och så fick han titeln Korad. Han fick LP och han blev godkänd i spårets lägre klass.

Förutom sina fina meriter var helst Jean visade sig, var han en fantastisk hund. En sådan där som alla borde få ha.
Han var alltid snäll mot andra, trygg med småbarn och valpar, slogs inte och behandlade damer med respekt.
Vi använde honom i aveln, och fick flera fina avkommor. Mest känd är kanske hans dotter, Jean Dark Délle Montana.
Mor i sin tur till Jean Dark Gucci-Gasoya. Som i sin tur födde bl.a. Jean Dark Yang, pappa till Jean Dark Kia Ora - mamma till vår nuvarande - förhoppningsvis- blivande avelstik, Jean Dark Snö Of Sweden.
Hängde ni med? :-)
(Samtliga hundar finns i vårt galleri)

Vi bestämde oss för att ta vara på vår fantastiska hane och sparade sperma efter honom på Lantbruksuniversitetet i Uppsala. Där finns det fortfarande, tillsammans med ytterligare en dos, efter Jeans egna pappa, Jacques V Roveline.
Förhoppningen är förstås att vi en dag skall kunna få tillbaka några avkommor efter honom, och att kunna gynna dobermannaveln på bästa vis.

Jean var ingen perfekt hund. Men han var sund och frisk och blev dryga 12 år gammal. Hans syskon dog de flesta äldre, och inte av några rasbundna defekter. De var precis som honom, snälla, brukbara och härliga dobermann.

Just nu simmar en av våra tre doser i en -kanske- blivande mammas mage. Och vi är förstås ytterligt nervösa över hur det skall gå.

Håll tummarna!

2 kommentarer:

  1. Härliga Jean...vilka minnen...och Montana var lik honom i mångt o mycket...kul att avkommorna i nedstigande led alla är mycket trevliga hundar:-)) Inte utan att även jag är lite stolt och känner extra för hundar som har min hund nånstans i leden :-)
    Jag håller alla tummar o tår att det blir några bebisar nu...vore så kul om det funkade!! Hoppas Hoppas Hoppas :-)

    SvaraRadera
  2. Det är så häftigt med Dobermannhistoria. Jean, Montana, Soya, Yang (som fyllde 10 år häromdagen GRATTIS!), Kia och Swea. 6 generationer med Jean Darkare <3. Nu håller vi tummarna för valpar efter Jean. Det vore ju så himla roligt!

    SvaraRadera