söndag 1 maj 2011

Hjärtscanning

Så var det dags igen. Hjärtscanning i Vita Huset!
Jag tycker det är oerhört viktigt att vi uppfödare och hund/kattägare hjälps åt att testa våra hundar och katter.

Givetvis bör vi också avla så klokt vi bara kan, men testerna är också en viktig fingervisning för oss när det gäller hur vi skall tänka.

Idag har jag sett hur tongångarna, återigen, låter på vissa bloggar och forum, och det är beklämmande och sorgligt att se hur en del uppfödare och hundägare kastar ur sig elaka och kränkande kommentarer om andra uppfödare.
Jag blir också förvånad över att läsa hur vissa människor tar på sig kappan "när jag bär den här kan och vet jag allt, och har rätten att skriva nedlåtande och fula saker om andra" och bestämmer att bara för att andra valt en annan väg måste det bero på att de givetvis är oseriösa och inte bryr sig om sjukdomar.

Alla som tänker efter förstår förstås att så inte är fallet, och jag hoppas också att fler och fler vill testa sina hundar och katter.
När man testar sina djur, kommer det då och då att dyka upp sjuka individer, tyvärr. Det som är mest sorgligt är att en del uppfödare/hundägare bestämmer sig för att skriva och uttala sig nedlåtande om dessa djur, och framförallt de syskon som eventuellt går i avel. Jag tror att dessa elaka kommentarer inte uppmuntrar människor till att vilja undersöka sina djur, och på det viset skadas rasen än mer.

Att undersöka och känna till dessa resultat, både bra och dåliga är viktigt.
Och jag tänker att vi alla, tyvärr, har hundar som har släktingar med DCM, just nu verkar det finnas överallt. Men många resultat finns inte alls ute, för majoriteten av våra hundar testas inte alls. Tyvärr.

Jag skulle önska att fler undersökte sina hundar. Och lade krut på att hjälpa istället för att stjälpa och skriva elakt om de som testar och lägger ut resultaten.

Hursomhaver - på torsdag den 5 maj är det dags för ultraljudning av hjärtan hos oss igen. Vi har förmånen att få hit den duktiga och mycket erfarna specialisten Lennart Nilsfors för undersökning av våra fyrbenta. Platserna är begränsade. Vill Du vara med - kontakta mig omgående.

Välkommen!

28 kommentarer:

  1. Intressant att du tycker att exempelvis jag stjälper rasen och jag tycker att exempelvis du gör det.

    Sjukdomar kommer vi aldrig komma ifrån och det handlar inte om att hänga ut diverse hundar eller uppfödare. Det handlar om att visa hur saker och ting ligger till så man inte kan stoppa huvudet i sanden vilket otroligt många människor gör.

    Skulle man avla på en fyra-femårig tik och kombinera henne med en äldre hane, där båda djuren är kollade och det ser trevligt ut bland syskonen. Då har man gjort vad man kan och det finns egentligen ingenting att anmärka på om man ser ur hälsosynpunkt.

    Men (det finns alltid ett men) när folk fortsätter att avla på unga djur och tar risker som inte passar sig i dagsläget med alla de sjukdomar vi har i rasen idag så är det tragiskt.

    Framförallt trött blir man när uppfödare som hållit på länge och förmodligen upplevt mycket gällande mycket fortsätter att ta onödiga risker.

    Jag hade önskat att du Jeanette hade väntat med avel på dina tikar och framförallt att du använt äldre hanar från dokumenterande kullar. Det är toppen att du testar men det är tyvärr inte tillräckligt när problem är så stora som de är.

    Jag är inte ute efter att halshugga någon. Jag är ute efter en förbättring och uppgradering av aveln och till dess att folk förstår att avel på unga djur bör undvikas kommer jag finnas här med mina pekande fingrar och ge exempel för jag är trött på alla tragedier.

    Och gillar du det inte så behöver du inte läsa min blogg, du kan låstas om som att jag med flera inte finns och istället fortsätta som i dagsläget att jobba på att fler testar sina hundar vilket är toppen.

    Med vänlig hälsning Emelie

    SvaraRadera
  2. Jag måste säga att detta är mkt enkelt!!!
    De som nu kan det här med avel o DCM talar helt enkelt om för oss uppfödare vad vi ska använda för hanar så att rasen blir frisk o med bra mentalitet o inte minst vad alla valpköpare efterfrågar när de ringer."Har han/hon vunnit några tävlingar".
    Inte en har frågat efter DCM eller sjukdomar över huvud taget möjligtvis HD-resultat.
    Med vänlig hälsning en uppfödare som gärna vill ha friska hundar för att ha en dobbe öht.

    SvaraRadera
  3. Glömde en sak förut.
    Den testade o kollade 6-åriga tiken som är sjuk nu då en kort tid efter testet????

    SvaraRadera
  4. Visst är det underbart när experterna uttalar sig?!! Emelie har ju, vad jag förstår, en lång uppfödarbakgrund bakom sig... Vad är väl en 20-30-årig erfarenhet med dobermann och dess avelsarbete när man är 20+ och en baddare på att göra diagram och statistik?!! Om du brydde dig om att ställa direkta frågor på det du undrar så kanske du skulle få svaren du söker. Du tillför inte speciellt mycket genom att sitta och älta på bloggen. Varför inte kontakta dobermannklubben och gå med i avelssektionen, om det finns en sådan? Jag menar, när du nu månar så mycket om detta.
    Mvh Ullis

    SvaraRadera
  5. Hej Emelie

    Tråkigt att du tycker att jag stjälper dobermannrasen. I över 20 år har jag fött upp dessa hundar, i vått och torrt, i goda och mindre goda dagar. Mina resultat har också varierat, men jag har alltid gjort mitt bästa. Vad du har gjort för rasen vet jag inte, jag känner inte dig, och vet inte ens hur du ser ut. Men du verkar engagerad och säkert har du bidragit med bra saker också?

    För mig handlar det mest om att försöka få fram bra dobermann. Vad det handlar om för dig vet jag inte riktigt - mest verkar det vara att skriva negativa saker om uppfödare. Negativa saker om vår avel. Mest negativa saker om folk inom rasen som gör fel. Mest negativa saker om diverse resultat man kan få fram gällande vår ras.

    Jag ser att du tror att det är dig jag syftar till i mitt inlägg. Det är det faktiskt inte, utan jag har läst vad andra uppfödare skrivit om och hur de tänker och uttalar sig. Du är inte uppfödare, och för mig bidrar du som sagt var mest med negativa tankar ,vilket jag inte tycker är varken konstruktivt eller utvecklande, varför jag avstår från att ens läsa din blogg numera.
    Men eftersom du väljer att nu också attackera mig i min egen blogg skall jag förstås svara dig.

    Du skriver att det vore bra om vi kunde para fyra till femåriga tikar. Ja, det vore bra, rent teoretiskt. Tyvärr funkar det inte i praktiken.
    De flesta tikar mår bra av att få sina valpar medan de är starka och pigga och klarar en dräktighet och förlossning på bästa sätt. För mig har det visat sig vara runt treårsåldern. Då är tiken mentalt och fysiskt mest anpassad att klara av en kull pigga avkommor. All expertis avråder oss uppfödare att en para en förstagångstik efter fyra års ålder, då man tycker att det är en onödig risk för den blivande mamman. De flesta dobermanntikar har dessutom gjort sitt i sjuårsåldern, då det helt enkelt blir för tungt att få barn och ta hand om dem. På Jean Dark använder vi oss mestadels av tikar i tre till sex års ålder.

    Egentligen samma ålder som de hundar du valt att köpa hund från Emelie….

    När det gäller hanen är det givetvis enklare. Det är bra att använda en äldre hane, och kan man hitta en lämplig och passande äldre kavaljer är det smart. Det har vi också planerat in, med två av våra kommande kombinationer, där vi också har valt hanar som blivit mycket gamla, och som vi har sparat sperma efter.

    Förhoppningsvis får vi valpar, tyvärr har vi ju försökt fyra gånger och tikarna har gått tomma. Så teori i all ära, ibland funkar det inte.

    Vän av ordning pekar förstås nu på att det finns fler äldre hanar, och det gör det. Men, vår avel handlar inte bara om DCM, utan också om andra saker, wobbler, dåliga knän, päls, blodslinjer, och inte minst mentalitet. Det gäller att försöka få med hela paketet, ett arbete som är ganska svårt.

    Eller som en duktig dobermannuppfödare och veterinär en gång sade till mig;

    “I jakten på en egenskap mister man oftast en annan”


    Fortsättning nedan

    SvaraRadera
  6. När jag ser dina rader och pekpinnar så kan jag bara fundera var du varit på alla de möten och träffar vi haft med veterinärer, kardiologer och annan duktig expertis.

    Jag kan också tänka att det är fantastiskt (?) att du tagit på dig rollen att jaga vissa av oss uppfödare, och hänga ut oss och våra hundar på alla de ställen där du skriver.

    Mest med hälsoinformation som vi själva valt att publicera. För det är ju så att majoriteten av uppfödarna inte redovisar sina resultat, eller ens testar sina hundar i dagsläget.

    Det du utsätter många för är svårt, Kränkande, och väldigt tufft för många uppfödare. Så svårt att vissa väljer att avsluta sin avel, vilket i vår lilla ras med sin ännu mindre avelsbas är förödande - vi behöver tvärtom en större bredd på avelsdjur och fler engagerade uppfödare och valpköpare.

    Jag tror att du är övertygad om att du hjälper rasen och valpköpare att få friskare hundar med ditt engagemang och skrivande. Men tyvärr gör du inte det. Du gör just det som bl.a. en av landets mest kända kardiologer pratade om på det föredrag han höll om just DCM på Svenska Dobermannklubbens möte. Du stjälper människor med att peka pinne, hänga ut hundar och trampa på ganska engagerade människor som vill väl, och som inget annat önskar än att föda upp friska hundar.

    Nu var du inte på plats och hörde vad specialisten sade, men jag kan återge det för dig.

    Jens Häggström påtalade vikten av att vi skulle vara snälla mot varandra, hjälpas åt för att på så vis hjälpa rasen. Inte rusa åstad och kassera hundar grundat på ens egna tankar och slutsatser.

    Inte rusa åstad för att peka ut hundar, uppfödare eller kasta skit och prata ned andra. Han uttryckte sig helt enkelt som så att “Ingen bör gå runt och leka polis i vår avel”.

    I dagsläget har vi inte tester som är tillförlitliga nog att tala om för oss hur vi skall tänka. Vi måste tänka själva, och jag tycker nog att de allra flesta gör sitt bästa. Även om det aldrig verkar bli gott nog åt dina krav, tyvärr.

    För övrigt vill jag säga att dina rader i min blogg gjorde mig både ledsen och arg. Att du sitter hemma och skriver så fult och nedlåtande till en annan människa, är för mig en gåta.

    Jag kan inte fatta eller begripa att du inte försöker använda din energi på ett mer positivt sätt.

    Jag ser att du vill undvika tragedier, att du vill peka finger och staka ut rätt linje för de du anser göra fel.

    Men jag undrar Emelie, hur vet du det? Hur vet du att din väg är den som är rätt? Hur kan du anse dig att ha rätten på din sida att skriva till engagerade uppfödare att de stjälper rasen? Jag tycker du skall fundera på det. Jag tycker vidare inte att du skall skriva mer i min blogg, om du inte kan komma med konstruktiva och mer snälla tankar och hjälpmedel.

    Jag tror att alla gärna vill ha råd och hjälp i sin avel. Men jag är ganska övertygad om att de flesta vill ha råd som ges på ett mer ödmjukt sätt, och kanske också från en med mer tyngd i sina kunskaper. Jag själv skulle t.ex. gärna se mer av dig på möten, föredrag och tävlingar såsom utställningar, lydnad och bruks.

    För övrigt kan jag bara beklaga att du som nu är förtroendevald och genom det sitter på en eller kanske fler poster i Svenska Dobermannklubben, väljer att skriva ned oss uppfödare i klubben, både på din egen sida och i våra personliga (!!!) bloggar. Egna åsikter får man alltid ha, men knappast sprida dem på det viset du gör. Jag tycker du skall läsa SKK:s grundregler. Det har jag gjort, och jag häpnar över att du så gärna bryter dem. L

    /Jeanett Lemmeke

    Kennel Jean Dark

     

    SvaraRadera
  7. Jag tackar dig för att du svarade mig även och fann även vissa bitar roande.

    Eftersom du inte vill att jag ska skriva i din blogg ska jag heller inte ödsla någon tid på att svara stort och göra tvärtemot.

    Med vänlig hälsning Emelie

    SvaraRadera
  8. Emelie, jag tycker att Jeanett har svarat dig på ett klokt och sakligt sätt och jag tycker att du ska ta och fundera över vad det är hon säger. Mer än tjugo års arbete som uppfödare ger ju en hel del kunskaper som vi som är nya inom rasen helt enkelt inte har och då förtjänar man faktiskt att bli bemött med respekt.

    Om vi vill ha en frisk och sund dobermann i framtiden har vi helt enkelt inte råd att ägna tiden åt att misskreditera och motarbeta varandra.

    Hälsningar,
    Katja

    SvaraRadera
  9. Åå jeg er såååå himla lei alle forstå seg påere der ute at jeg blir kvalm!!!
    Det er alltid det samme, og kommer fra samme type folk som har hatt dobbis typ 15 min.....!! Dere skal vite at d er jævlig jobbete og være oppdretter, man gjør alt man kan i sin makt for og skape friske dyr, men vi er da faen ikke noen jævla guder eller???? Sorry mitt språk, men er så lei og det er folk som deg Emilie som gjør at vi oppdrettere nesten ikke orker mer, for samme faen hva vi gjør er det galt!!! Nei, jeg tror jeg skal satse på gullfisk jeg nå, men det finnes vel noen korkade idioter der og!
    Mvh Mariann
    Mvh
    Mariann

    SvaraRadera
  10. Börjar bli liiiiite trött, faktiskt på fler än ovanstående. Vi "ska"/"bör" inte köpa valp efter hund, under 5-6 års ålder. Då får jag en undran, om man lever som man lär? Med all din kunskap du anser dig ha, Emelie, valde du en valp efter en tik av ålder 5+, och vet du med säkerhet att den inte kommer att få tex hjärtfel? / trött....

    SvaraRadera
  11. Till Jeanett då rätt ska vara rätt, resten har jag inget större behov av att förklara.

    Jag skrev ett hälsorelaterat inlägg, svarade i ett hälsorelaterat inlägg med ett hälsorelaterat svar.

    Anser med andra ord inte att du stjälper rasen överlag.

    Men jag anser att dem som avlar på unga kombinerat med djur ur ej dokumenterade kullar, eller där det finns närsläktade större risker alternativt att man inte utför tester gör det i dagsläget då vi har ett enormt problem med rasbundna sjukdomar.

    Skrev även att jag önskade att du använde äldre avelsdjur. Inget huruvida du väljer dina dem eller om de ska vara i avel eller ej utan att det vore trevligt om de hade några fler år på nacken.

    Med vänlig hälsning Emelie

    SvaraRadera
  12. Att våga gå före och kanske använda relativt oprövade avelsdjur (läs speciellt hanhundar) är alltid en risk och uppfödaren som skördar resultatet oavsett och svarar inför sina valpköpare. Detta vare sig det är gamla, unga oprövade individer eller gamla avelsrävar.
    Jag har varit med så länge och vet att vi alla är drabbade. En del är väldigt ärliga med resultatet, vilket jag anser att Du är, andra väljer att mörka men har samma problem.
    Att våga testa nya kombinationer gör Du med omfattande kunskaper om de linjer, föräldrar, mor/farföräldrar och även längre bak i leden i ryggen. Den kunskapen tar år att förvärva och inte många som har.

    Många gånger är den information som förmedlas genom bloggar etc. färgat av personliga tyckanden och ibland sprids rent felaktig information till och med. Vilket är djupt beklagligt.

    Det är med fullt förtroende vi ser hur Du förvaltar vår ras på bästa sätt, med mentalitet, hälsa och även ett snyggt yttre för ögonen.

    Du har ansenliga kunskaper under Dina många år som uppfödare och ratat många av Dina presumtiva avelstikar som ej visat sig hålla måttet, eller efter ett mindre lyckat resultat valt att avstå från vidare avel.
    Hur många gör det - i dagsläget har jag svårt att nämna någon.
    Jo visst, det testas och står i och enskilda hundar uppvisar, efter ex. Holtertest. friska hjärtan - men vad säger det egentligen om det genetiska arvet när man vet att det finns andra i avelshundens stamtavla som dött av en arvbar sjukdom.
    Man avlar på det man tror på och hoppas på det bästa, det gör nog alla, utan att för den skull behöva kallas dåliga uppfödare.
    Att ensidigt förfölja en sjukdom utan att se till andra problem i rasen är att stoppa huvudet i sanden.
    Hur ska vi avla? Vad betyder långgående erfarenhet mot tester och ålder. Erfarenhet och kunskap räcker väldigt långt och resultatet av åratal av avel visar sig också, för alla att se.

    För egen del så ser jag att Holter testen idag är ett instrument som vid tidpunkt för testen, kan ge upplysningar om ett normalt hjärta med normal hjärtrytm (och sortera bort sjuka individer vid det tillfället), men tyvärr ett begränsat instrument för framtiden som inte säger alltför mycket om avel och hälsa på sikt.
    Det är inte förens vi får ett tillförlitligt DNA-test som vi kan luta oss alltför mycket bara på tester. Erfarenhet och kunskap väger fortfarande tungt för rasens framtid.

    Jag är inte emot att det testas, då kan man utesluta direkt, vid tidpunkt för testen,sjuka individer, eller att man använder äldre avelsdjur, men det kan inte vara det enda som styr när, hur och med vilka djur vi ska avla.
    Jag tycker definitivt att Du gör Din del för rasen, historiken talar för sig själv.

    SvaraRadera
  13. Att du finner det här "roande" Emelie, tycker jag är skrämmande!

    Linda

    SvaraRadera
  14. “Ingen bör gå runt och leka polis i vår avel”.

    De orden räcker, han gav ju också exempel på vad han menade med det han sa.

    Kram på dig Jeanett!

    /Ammi

    SvaraRadera
  15. ¨*•☆ Till dej Jeanett som bjuder in till scanning och som tar dej tiden att fixa och dona, inte så många som gör på det här viset!

    Jag fattar det som att även andra får komma med, om det finns plats över, som inte är dina uppfödningar?

    Så länge som vi inte kan spå via en spåkula eller dylikt, så får man ju göra vad man kan av det som finns att tillgå trots att det inte är några som helst garantier egentligen.
    Här får man då gå på lång erfarenhet efter idogt avelsarbete och nästan köra lite på uteslutningsmetoden och som HAR koll på hur det ser och sett ut i dom olika leden och sen göra sin egen utvärdering och även då chansa lite.

    Som valpköpare så väljer då jag hellre en uppfödare som varit med ett tag och som håller sej ständigt uppdaterad om hur man kommer tillrätta med rasens "defekter" och som jobbar för att själv få fram egna avelshundar, än dom som föder upp enbart för försäljning.
    För ingen, absolut ingen, vill ju själv ha en hund som blir sjuk, allra minst då uppfödaren.

    Jag är stolt ägare av boken "The Dobermann - The Picturial History av J.M. v.d. Zwan" och där står bland annat lite kuriosa om linjeaveln, om hur det funkar och framförallt VARFÖR man använder sej av det!
    (Hunden har ju tydligen en lite annan genuppsättning än övriga djurslag om jag förstått det rätt?!?)

    Vår ras är ju ingen gammal urhund och hade kunnat utplånats nästan helt under världskrigen (dom användes flitigt som budförare i det 1a och många gick åt bara där) om inte det funnits rasentusiaster som såg till att riktigt bra gener exporterades ut ur Europa - då till USA bland annat. Det var först efter 2a världskriget som dom började att få det utseende och exteriör dom har idag.

    Som jag då ser det och om man ska hårddra det, är rasen nästan i sånt fall yngre än sina ca 100 år....

    Så jag kan bara säga: Jeanett, keep up the good work!!!

    Hälsar
    Anette & Totte

    SvaraRadera
  16. Jag ställer en liknande fråga som Annette sa i ett senare inlägg:
    Till ALLA Er som har svaret på alla sjukdomar och besvär hos vår fantastiska ras, Dobermann;
    Ge oss i, Sverige, Europa och världen svaret på vilka hundar vi ska använda för att råda bot på allt ont.
    Namnge i stället nu alla individer som är och troligtvis är FRISKA nog att använda i framtida avelsarbete.
    Jag lovar ER att vi kommer att följa Er om Ni har svaren som Vi alla söker... <3

    MVH
    Linda

    SvaraRadera
  17. Tack för alla kommentarer, och då menar jag de positiva och peppande. Det behöver vi uppfödare ibland, det kan vara tunga dagar för oss också...

    Anette - du får en stjärna tillbaka:-)
    Självklart får alla som vill komma vara med. Det är ju det som är meningen, att vi skall få så många djur som möjligt testade. Jag hoppas det kan hjälpa forskningen, och vår avel framåt. Därför tar jag av min tid och bokar, planerar, kokar kaffe, tröstar den som får ett nedslående resultat, (gråter en skvätt ibland själv) och försöker glädjas med alla som får positiva besked också.

    Förhoppningsvis hittar forskarna snart de knasiga "felgenerna", de som ger oss så mycket sorg, och kan då hjälpa oss framåt. Men fram tills dess måste vi iallafall göra något, och mitt bidrag är bla detta.

    Jag hoppas jag kan entusiasmera fler att hjälpa till, man kan göra detta på olika ställen i landet - det finns fler specialister och många, många hund och kattägare som vill delta!

    Vill någon ha hjälp om hur man går tillväga, maila mig gärna

    Mvh

    SvaraRadera
  18. Stor Varm Kram Till Dig Jeanett OCH Ge Aldrig Upp! Du gör ett helt fantastiskt jobb!!
    KRAM!!!

    Linda

    SvaraRadera
  19. Om man sitter som förtroendevald/är medlem i Avelsföreningen för Dobermann så har man vissa riktlinjer att följa, dem kan man läsa på SKK's hemsida. När man jobbar som förtroendevald inom Avelsföreningen så jobbar man för uppfödarna inte emot och då kan man inte skriva vad som helst på nätet.

    Att uppfödarkollegor som inte testar sina djur,som inte lägger ut sina resultat, som inte bidrar med något gott i jakten på sjukdomen uttrycker sig plumpt på forum säger mer om dem än de uppfödare som testar.

    Jens Häggströms borde bli ombedd att snarast hålla ett föredrag till, speciellt nu när hund efter hund som Holtertestats faller av pinn. När ingen linje i Sverige/europa är fri. Då borde Jens Häggström få komma tillbaka och upprepa sina ord och då borde de som är aktiva inom klubben masa sig till något av mötena. Det är det minsta man kan begära.

    /Jenny

    SvaraRadera
  20. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  21. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  22. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  23. Jag har valt att ta bort några kommentarer,
    och ber er som skriver här hos mig att inte skriva osakligt, eller sådant som ni inte kan stå för.

    Personangrepp och annat skall inte finnas här, jag vill inte att människor skall bli så illa berörda som man kan bli på andra bloggar,
    där ingen respekt för andra finns.

    Med andra ord - skriv gärna, men behandla andra som du vill bli behandlad själv :-)

    Mvh
    Jeanett

    SvaraRadera
  24. Bra att Du tog bort de senaste inläggen i din blogg och jag är helt övertygad om att det inte är någon ur din krets som skrivit dessa. Det är så okarektarisktiskt att min första tanke var att detta är skrivet för att i sluändan misskreditera dig.
    Blir inte förvånad då jag ser jag att under den korta stund som de fanns upplagda innan du han se och ta bort så dyker de upp som inlägg på en annan persons blogg. Hmmmmmmm.
    Kanske författaren finns att söka i någon annans vänkrets för jag tror inte att den finns i din!
    Så fortsätt i den anda du alltid gjort, men uppenbarligen måste du hålla ett konstant öga på din blogg då det är uppenbart att det inte bara är dina vänner som skriver där.
    Karine

    SvaraRadera
  25. Det bästa sättet att hålla bloggen fri från tråkigheter är att hårdmoderera, då bestämmer man själv vilka kommentarer som landar i inläggen.
    Men samtidigt är det ju mycket tråkigt att man ska behöva göra det och ännu tråkigare att blogg-ägaren får skulden när människor går in och kommenterar.
    Om någon skriver en kommentar på natten exempelvis och bloggägaren själv är en människa med jobb, familj, djur och ett liv i allmänhet så ser man inte nya kommentarer förrän man startat upp datorn eller mobilen och läser sin mail. Alla sitter ju inte ständigt uppkopplade...

    Våra bloggar kan läsas över nästan hela världen, man ska alltid ha det i åtanke känner jag. Det är inte bara en liten pytteklick som surfar runt och det blir bara enklare och enklare att hitta till specifika bloggar genom att söka via Google m.m.

    När jag själv började med hemsidebyggandet(då fanns ännu inte gratis-bloggarna) så fick man själv lägga in ett speciellt script med sökord i html-koden på indexsidan, så att ens hemsida kom med i sökresultaten på Google bland annat. (Jag har för mej att det även gick att betala för att hamna högt upp i sökresultaten..)

    Idag är det oerhört enkelt att sprida det skrivna ordet och ju "stormigare" det är i en blogg, desto mer läsare får den, det är ju ingen nyhet för någon..

    // Anette & Totte

    SvaraRadera
  26. Måste få yttra mig jag med. Har läst på forumet, äntligen en människa som skriver klokt och verkar vilja att vi alla ska framåt!!!!
    Jag är så trött på all pajkastning och allt skit som kommer på oss uppfödare. Vi bajsavlar, väljer fel avelsdjur och föder upp helt fel hela tiden. Det är hemskt att slå på datorn och se vilken bajsmänniska man är som bara håller på med bajsavel hela tiden. Tittar man noga är människan som myntat uttrycket bajsavel stolt över sitt tilltag också. Stolt över att bajsa på uppfödaren av en ras hon själv har och lever med. Mycket tråkigt tycker jag.

    Varför vi inte kan jobba mer tillsammans och varför godkänner styrelsen att vissa bloggare får hållas och ändå jobba vidare i svenska dobermann klubben. Tänk en avelsförening som sitter och har folk som jobbar för dom och på sina personliga bloggar kallar dom STOMMEN i rasen för bajsarbetare!!!!!!! Kanske styrelsen har mycket att göra vad vet jag men jag trodde i min enfald att det kanske skulle bli bättre nu knappast. Det är fortfarande en massa bråk folk INOM KLUBBEN kallar andra det ena och det andra och bara rackar ner på uppfödarna. Vem vill föda upp? Vi har fött upp och funderar starkt på att sluta. Det är så negativt och tråkigt inget positivt alls. Vi känner att vi inte orkar och inte vågar jag skriva mitt namn här heller för vi orkar inte hängas ut på de här tjejernas bloggsidor.
    Man hängs kanske inte ut med namn men alla ser vem dom syftar till hela tiden. Jag tycker du är stark som hänger på och för fram mångas åsikter Jeanette! Själv är jag inte lika stark för det är inte kul att bli skriven om på deras bloggar och på forumen där de också sitter och hackar på uppfödarna som dom tycker bajsavlar.

    Hoppas nu att det blir krafttag från styrelsens håll att få bort dessa människor eller får dom att sluta skriva om allt detta bajs….. Herregud man kan inte tro att det är en vuxen människa som sitter och skriver detta här egentligen???????????? Hon verkar inte fatta att människor blir ledsna av all skit hon skriver. När man blir ledsen och arg är det svårt att ta nya tag och vilja ens hålla på med rasen. Knappast nån bra utveckling för dobermannen i dagens samhälle.
    Tack för mig!!//M

    SvaraRadera
  27. Jag håller med anonym ovanför.
    Och vi uppfödare har fortfarande inte fått ngt namn på hane eller hundar vi ska använda i aveln?????????!!!!!!!!!

    SvaraRadera