fredag 16 augusti 2013

Hjärtliga resultat

Idag har vi haft hjärtscanning i Vita Huset.

Det betyder att det kommer hit en specialist och ultraljudar våra hundar och katters hjärtan, på en del kattraser, också njurarna.
Alla som vill komma är välkomna, jag tänker att ju fler som vill vara med och testa sin fyrbenting, desto bättre för våra raser och framtiden.
Som vanligt var vi ganska många, dagen blev hektisk men lärorik.

För min egen del har jag två drabbade raser, katterna sphynx som det tidigare sett rätt mörkt ut för, men som numera har blivit så mycket bättre, mest genom samarbete uppfödare emellan och ett stort antal testade djur. Vidare genom hundrasen dobermann som det fortfarande känns tungt med, men iallafall börjar det peka mer åt det positiva hållet.

Jag är övertygad om vikten av att undersöka så många djur vi bara kan, så ofta som möjligt. Jag är också övertygad om att vi inte bara måste koncentrera oss om att testa, men även se till livslängd och hälsa på mor och farföräldrar.
Vi bör använda drabbade familjer med försiktighet, helst inte linjeavla/inavla, och absolut försöka bredda vår genpool. Det betyder att vi bör försöka hitta olika avelsdjur, olika linjer och använda många olika hundar.

En annan viktig sak är att vi bör anstränga oss att inte använda samma djur för mycket, så kallad matadoravel. Det är inte optimalt att en och samma hane har så många barn på bygden att han skadar rasen om det visar sig att han bär på sjuka gener. Det är heller inte optimalt att vissa djur har massormassor med barnbarn, det svenska ordet lagom passar fint även här :-)

Att inte använda för unga djur i avel är viktigt, men tyvärr kan man inte vänta hur länge som helst med våra större raser, utan att äventyra deras möjlighet att reproducera sig.
För vår del på kennel Jean Dark betyder det att vi låter våra dobermanntikar bli mammor i treårsåldern, innan det är de för unga, både mentalt men också med tanke på de hälsomässiga aspekterna.

Vi försöker också hjärtundersöka så många av våra hundar och katter vi bara kan, inte bara dem vi avlar på.
För att kunna testa alla våra fyrbenta behöver vi hjälp, och det får vi av våra fantastiska katt och valpköpare.

Tyvärr blir inte alltid resultaten vad jag önskat, och vid varje tillfälle vi scannar är det en eller ett par ägare (ibland jag själv) som får gå hem med tårar och en gråtklump i magen.
Det är hemskt, och jag tror att jag som uppfödare aldrig vänjer mig. Hela jag gråter med de som drabbas, och även om jag också glädjs med de som får positiva resultat känner jag som uppfödare att vi måste försöka göra allt vi kan - och lite till vad gäller hjärtsjukdomar.

Jag hoppas vi inom en snart framtid kan lägga detta svarta bakom oss, och koncentrera oss på andra saker.

Fram tills dess måste vi försöka samarbeta och jobba för att få våra hundar friskare.

Inte bara vi uppfödare är behjälpta av att testa våra hundar - DU som dobermannägare kan hjälpa oss-dig-hundarna massor genom att bidra.

Testa din hund du med!!

Vill du ha hjälp? Hör av dig, eller kontakta närmaste hjärtspecialist och låt din hund testas ett par gånger i livet. Gärna årligen!

Stort TACK till Ammi och Anders, Jonathan, Pernilla och Nick, Katja och Ulf samt Hanna och Martin som i dag testade sina hundar.
JÄTTETACK också till Leena, Anna-Lena, Daniel och Zandra som kollade sina katter.
Alla fick inte de resultat de önskade, men jag är säker på att vi inom en snar framtid kan lägga de otäcka hjärtsjukdomarna bakom oss.




Nedan redovisas hundar och katter som ägs eller är uppfödda av oss.
Ytterligare djur som testas kan hittas på Pawpeds eller DOBERMANN DCM (Facebook) eller ev SDK:s sida, om ägarna samtycker till att deras resultat visas. 


DOBERMANN
Jean Dark Salming 1.5 år DCM UA
Jean Dark Privilege 3 år DCM EQ
Jean Dark Jazz Prestige 6 år DCM EQ
Jean Dark Attitude 10.5 år DCM UA
Jean Dark Gossip 8.5 år DCM UA

SPHYNX
Voila Robert de Niro V Anubis HCM UA
Jean Dark Xavier Dolan HCM UA
Voila Rosamund Pike V Anubis HCM UA
Jean Dark Noomi Rapace HCM UA
Sarandy´s Queen of Hearts HCM UA 



1 kommentar:

  1. Tack för att du ordnar, fixar och kämpar på <3. De här dagarna är inte lätta för någon av oss, oron före, under och ibland efter scanningen är något som vi alla delar. Man vill så gärna att alla ska få gå ifrån Vita Huset med lätta steg men man vet att det inte är så. Men tillsammans gör vi skillnad för rasen. Även om det känns tröstlöst så är varje scannad hund/katt en vinst för framtidens valpar/kattungar. Du gör stor skillnad bara genom att anordna dessa kliniker Jeanett. Tack för att du orkar.

    SvaraRadera