onsdag 28 september 2016

Ett valppris vara eller inte vara...?


Jag är medlem på en uppfödarsida. 
En sida som är för uppfödare som vill kunna diskutera, fundera, och kommunicera.
Jag gillar den där sidan. Jag tycker det är bra när vi uppfödare kan prata med varandra, även om vi inte tycker samma lika. Även om vi tycker olika.
Det är viktigt att tycka saker, och det är viktigt att kunna kommunicera inom den ras man är engagerad i.

Vi har precis haft en diskussion om valppriser, och det är ganska intressant tycker jag.
Jag tycker också det är intressant hur olika vi tycker.
En tycker man är seriös om man är billig.
En tycker man är seriös om man är dyr.
En tycker man är seriös om man har en valpkull var tredje år.
En tycker man är seriös om man har en valpkull varje år.
En tycker man är seriös om man….. ? Ja, vad tycker just du?

Jag har funderat mycket på valpriser, och förvånas över att många av de dyraste valparna är cockapoodle, chinesedoodle, kuckelimuck och allt vad de nu kallas.
Det är minsann häftiga hundraser – de är ALDRIG sjuka, de är ALDRIG dåliga mentalt, och de är ALLTID behäftade med en ”klubb” där alla är vänner och livet är rosenrött och nice.
Men så underbart! :))))

Och det helt galna är att köparna går på det! 


Här är mitt räknestycke, det går förstås inte ihop, och jag sneglar förundrat på den kloka (men usch så föga eftersträvansvärda) blandisuppfödaren. 



En valpkull/Kostnader

Inköp av tik 16 000 (Min amerikanska tik kostade 45 000)
Parningsavgift hane (15000, då har jag räknat med ca 9000 för en bra hane utomlands, sant resa och uppehälle dit när man parar)
Hjärttest tik 5000
Övriga tester 2000
Tävlingar för att meritera tiken 10 000
Mat till valparna ca 3000
Städ till valparna 3000
Ultraljud mammatik 1500 kr
Herpessprutor mammatik 1500 kr
Ledigt från arbete för uppfödaren en månad 20 000
Moms på valparna 20%
Dolda fel försäkring valparna 1000 (jag vet inte exakta summan så jag improviserade på denna)
Avelsförsäkring tiken 3000
Registrering av valparna och ett besök hos veterinären går nog tillsammans på den nätta summan av 10 000 plus minus....
Ev dåliga valpar så man måste ge tillbaka en ny valp till en köpare, jag räknar på en valp 16 000
Telefon, bilåkning och extra tid till valpköparna de kommande åren för stöttning, 
hjälp och träning 3000
Inkomst 8 valpar á 16 000
Förlust av avelstik som insjuknade i hjärtfel höftledsfel, eller annat smått och gott, och nytt köp av ny tik (detta har hänt mig flera ggr). Jag skriver att en ny vuxen och full testad tik kostar 25 000.
Den som försvann var kanske livförsäkrad, men anledningen till att den försvann kan ju också vara att den inte höll mentalt, eller var ful, eller inte jobbade som den skulle etc. Då finns inga pengar att hämta in, bara de som man investerat och som försvunnit.

INKOMST 8 VALPAR
128 000 kr
- 20% moms = 102.400 kr

UTGIFTER

135 tusen i runda slängar landar detta på.

Sedan kan man ju säga att man inte ska räkna in en månads ledighet, ok, dra bort 20 000. Då är vi på 115 000 för att föda upp en kull.
Och i alla fall har jag råkat ut för att jag varit tvungen att ersätta/ge bort ny valp för att den gamla inte dög av olika anledningar. Tex i en av mina kullar där mer än hälften drabbades av ärftliga defekter och jag kasserade tiken och kände mig tvingad att ersätta en del för valpköparna.

Jag har också mist ganska många tikar av olika anledningar, och fått börja om på nytt.

Det kostar…

Sedan tänker jag alla andra utgifter jag inte tagit upp, tex kejsarsnitt som kan landa på ca 30 000 kr, eftervård, annan sjukhusvård, kalkbrist, förlossningsproblem, livmoderinflammationer etc etc

Jag har inte satt upp utgifter som större bil, slitage av hus och hem, valprum, förstörda bilar, bilburar, annat som hundar behöver såsom medlemsavgifter, valplådor, rastgårdar och staket runt huset etc etc etc. Men egentligen tycker jag att när man räknar så räknar man ju allt som är in mot allt som är ut.

SJÄLVKLART gör man inte detta för att bli rik. (Hehe! Det går inte att föda upp brukshundar och bli rik!!) MEN, det kostar! Och det kostar oss uppfödare att försöka vara seriösa och göra ett gott arbete.
Jag tycker faktiskt inte det bara ska kosta uppfödarna-alla som vill arbeta och leva med en ras måste dra sitt strå till stacken.
Inte bara en del av rasentusiasterna är de som är ansvariga, vi är det tillsammans. Det är för mig en självklarhet!

Jag har roat mig med att fråga mina kunder på jobbet vad de betalat för sin valp (alla som kommer med nya valpar nu för tiden)
Och det är allt från schäfer, boxer, cane corso, fransk bulldog, engelsk bulldog, mops, vinthund, spetsar, blandraser (galet dyra!!) och små söta sällskapshundar.

Priserna varierar från 14 000 till 35 000.
Det är vad folk betalar.
Och det kan jag förstå, när vi talar om valpar som fötts upp av en seriös person som gör sitt bästa. 


6 kommentarer:

  1. Du glömde ta med skk's reg avgifter.. samt veterinärbesikttning.. det blir totalt sett ca 1 valp pris det också.. För att inte tala om att din parningsavgift inkl alla kostnader är låg i förhållande till vad jag är van till.. min egna erfarenhet på detta är att parningsavgiften är ngn stans mellan 14000-20 000 plus resa/uppehälle ev inseminering/ev resa för spermier etc.. så kan gå på upp till 10-15000 till..
    Annars håller jag med.. Det är inte billigt att föra upp valpar idag om man försöker göra "rätt"..

    SvaraRadera
  2. När jag läste l Lund blev det plötsligt inne med "silkespudlar". De var små, vita, fluffiga och jättedyra. När kennelklubben försökte informera om att silkespudlar faktiskt inte fanns, att detta inte var en ras, att det inte fanns någon anledning att betala dyrt för dessa valpar som kunde se ut lite hur som helst blev folk arga - silkespudlesuppfödaren hade nämligen sagt att de kunde räkna med att maffian bakom hundaveln i Sverige skulle försöka tala illa om de fina valparna de sålde, eftersom de ville sälja sina egna sönderavlade och sjuka hundar ... verkar som att historien upprepar sig. Träffade nyligen en stolt ägare till en ChiChi (Chihuahua/kines) som förklarade att hennes lilla hund, i motsats till mina, minsann var frisk, eftersom blandraser automatiskt blir det. Det verkar vara nästintill omöjligt att utbilda bort en del missuppfattningar om avel och genetik... :-( Fast informativa blogginlägg som dina sprider nog en del ljus i alla fall... :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Silkespudlarna kom från Danmark, de var små vita pudelliknande söta saker. Jag hade (min första hund) en silverfärgad (godkänd färg) dvärgpudeltik (dwarf med modern terminologi, 29 cm hög), rasren, fina föräldrar. Betingade ett pris då - 1961 - om 1000 kronor.
      Men det skrevs mycket om de danska silkespudlarna...

      Radera
  3. Bra inlägg! (Som vanligt ;-) ) Det ska jag visa för alla de jag känner som tror att en blir rik på att föda upp.. Se hur bra det gick för mig? Två dyra raskatter tilltänkta till avel (16.000:- + 18.000:-), HCM-scanningar, blodtypning, veterinärbesök osv och sen har jag plötsligt två kastrater hemma och inga kattungar :-D Jag betalar hellre dyra pengar för en valp/kattunge där uppfödaren gjort allt de kunnat i förväg och där man även får en fin relation till en uppfödare som gör allt de kan efteråt <3

    SvaraRadera
  4. Hej där,
    När jag öppnar min blogg skulle jag vilja ha dig som gästbloggare och med en uppdaterad variant av det här blogginlägget :)
    Kan du fundera på om du vill det :)

    SvaraRadera
  5. Jag vill inte vara okänd, men förstod inte att jag skulle kommentera som... maritha.ostlund... provar att göra det nu istället...

    SvaraRadera