lördag 9 februari 2013

Tester och Tromb



Igår var vi hos veterinären. Och jag var nervösast av de nervösa.
Det var dags för ögonspegling av fröken Tromb, dvs vår bruna dobermanntjej från Argentina. Dobermann är en ras med flera olika rasbundna sjukdomar, en av dem är PHTVL/PHPV Katarakt
En ögonsjukdom som numera är mycket ovanlig, och nästan inte längre förekommer. Alla avelsdjur bör dock undersökas, och man bör absolut inte köpa valp från otestade föräldrar.

Det som är bra med sjukdomen, om man nu kan säga att något är bra med en sjukdom?, är att våra hundar bara behöver kollas en gång i livet, och det de har, det har de.
Till skillnad mot tex PRA som kan utvecklas sent i livet, kan man kolla sin dobermann tidigt, och sedan slippa känna sig nervös mer vad gäller ögonsjukdomar.

Nåväl.
Igår var det iallafall dags för vårt bruna yrväder, och glad i hågen skuttade hon in på Djurkliniken söder om staden. Jag har under alla år låtit samma veterinär undersöka våra hundar, och även om vi numera flyttat norr om stan, är det till honom vi åker.

Resultatet blev strålande - inte en prick och absolut finfina ögon. Tania skuttade högt och lågt, klev glatt upp på det rörliga bordet, satt lugnt och fint när farbror doktor körde henne upp i luften, och tittade stilla tillbaka när han släckte ljuset, satte på sig glasögon och lyste henne in i de bruna ögonen.
Han konstaterade nöjt att ögonen var perfekta, och att jag för en gång skull verkade ha fått en lugn, sansad och eftertänksam dobermann..... Hahahaha!!

Vi blev klara, betalade och skuttade ut. På vägen flög Tania Tromb upp på vågen, som stannade på 32.5 for vidare upp på en hylla och fick med sig fyra mjukisdjur på vägen. TJOHOOO!! Jag vill åka hit igen, det var JÄTTEkul! Verkade min lugna? och sansade? ögonfriska dobermann flina med sitt glada ansikte.

Mer om PHTVL/PHPV Katarakt kan du läsa här
http://www.skk.se/uppfodning/halsa/halsoprogram/ogon/phtvlphpv/

2 kommentarer:

  1. Grattis till finfina ögon på ms Tromb!

    SvaraRadera
  2. Grattis till resultatet!
    Tror dock på veterinäen =)
    Tania är ju så go och lugn ;)

    SvaraRadera