onsdag 18 februari 2015

Frågor och svar


SARA:
Finns det inga bra böcker om Dobermann? 


SVAR: Hej! 
Tyvärr finns, vad jag vet inga bra böcker om rasen på svenska, däremot danska - "Bogen om dobermann" 
av Ulla Sörensen. Tidningen Hundsport hade en artikel om rasen 1988, kanske kan du få fatt i den också.
Mvh
Jeanett 

KRISTIAN:
Hej, jag har en dobermannhane och är sugen på en dobermann till. Min tjej vill ha en tik och jag vill ha en hanne. Flera uppfödare som jag har pratat med säger att det kan gå bra och jag undrar vad du tycker?
Vi bor på landet i stort hus med stor trädgård.
MVH
Kristian och Matilda 


SVAR:
Denna frågan har jag svarat på massor med gånger, och jag svarar samma idag.
Nej, det är en dålig idé att skaffa en hane när ni redan har en kille i huset. Jag skulle råda er att köpa en tik istället, och ha fortsatt skoj med era hundar.

Visst det KAN gå, men risken att det går illa är större. Och det är tufft att leva i grindad miljö, alltid dela på hundarna, och oändliga kontroverser de fyrbenta emellan.

Jag passar på att länka till mitt äldre inlägg om att ha hanhundar ihop: KLICKA HÄR

2 kommentarer:

  1. Hej Jeanett!
    Hur är det med Dobermanns tassar/ tår?
    Är dom mer skade drabbade där en andra raser?
    Cia

    SvaraRadera
  2. Helt enig Jeanett :) Flere doberhanner i lag er ett sjangsespill, som kan resultere i ett særs akutt problem mtp å få skillt kamphanene, og ett puslespill for livet for å holde de adskilt i en husholdning. All honnør til de av dere som har fått det til å fungere, MEN jeg har ingen tro på at hundene ikke tester rangen daglig. For det er ett kjennetegn med dobern; de er ett flokkdyr på godt og vondt.
    Dette kan vi diskutere og mene noe om i dagesvis, men avslutter her :)
    Så Kristian og alle andre som føler seg usikre på hund nr 2 (eller andre ting), vær så snill og tenk dere både 3 og 4 ganger når oppdrettere sier det KAN gå bra. La alarmklokkene ringe, og spør dere selv hvorfor de bruker KAN. Det betyr som regel at det finnes en del tilfeller hvor det IKKE har gått bra, og det er det ikke sikkert dere kan håndtere.

    Og fortsett og sende spm til oppdretterne (eller bruk nettet/forum etc)! :) De får sikkert spm av alle slag, men det er etter min mening en "plikt" de tar på seg i egenskap av representanter for de respektive rasene.

    SvaraRadera